Corina Creţu: Nu este nicio legătură între situaţia privind migraţia şi alocările de fonduri ale UE

Comisarul european Corina Creţu a precizat că "nu există nicio legătură între situaţia actuală privind migraţia şi azilul politic" şi alocările bugetare al UE.

"În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, precizez că în Acordurile de Cooperare şi Programele Operaţionale pentru actuala perioadă de programare (2014 - 2020) nu există prevederi referitoare la penalizarea sau restricţionarea accesului statelor membre la Fondurile Structurale Europene şi la Fondurile de Investiţii în situaţia în care un stat membru respinge cota propusă de CE privind primirea migranţilor",se arată în declarația transmisă de Corina Crețu.

Comisarul european afirmă, potrivit mediafax.ro, că Politica de Coeziune " va continua să joace un rol important în chestiunea migraţiei, axându-se pe integrarea socială a migranţilor legali" şi că "în perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de Euro din Fondul European de Dezvoltare Regională alocate tuturor statelor membre sunt destinate măsurilor care vor genera creştere economică şi dezvoltare şi care vor susţine implicit integrarea socială, inclusiv a migranţilor legali".

Creţu afirmă, citându-l pe preşedintele CE, că la nivelul Comisiei Europene se "analizează în prezent posibilitatea ca fondurile destinate Politicii de Coeziune să aibă o contribuţie mai mare pe viitor în abordarea problemei migraţiei, iar această contribuţie este posibilă în special în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră şi a strategiilor macro-regionale".

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a criticat vehement ţările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranţilor propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene.

"Oponenţii sistemului cotelor privind imigranţii nu ar trebui să fie prea siguri de această poziţie", a avertizat cancelarul austriac.

Oricine se sustrage responsabilităţilor trebuie să fie penalizat financiar, "spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE", a spus Faymann într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene.