Luni, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale, în contextul participării oficialului european la Conferința la nivel înalt „O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetățenii săi”.
La discuție au asistat, de asemenea, viceprim-miniștrii Viorel Ștefan și Paul Stănescu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, dar și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
„Am discutat despre viitoarea președinție a României la Consiliul UE și despre situația implementării programelor operaționale în perioada de programare 2014-2020. Am dat asigurări încă o dată că atât eu, cât și DG REGIO, vom ajuta cu tot ce putem România”, a declarat Crețu, după întâlnire.
Întrevederea a facilitat realizarea unei treceri în revistă a acțiunilor de pregătire a preluării și exercitării Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, s-a realizat un schimb de opinii referitoare la discuțiile în curs la nivel UE privind viitorul politicii de coeziune post-2020 și necesitatea menținerii rolului prioritar al acesteia în stimularea investițiilor și creșterii economice, fiind evidențiată, în context, importanța reflectării corespunzătoare a acestei politici în arhitectura viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027.
De asemenea, au fost abordate aspecte legate de definirea politicii de coeziune post-2020, premierul român subliniind că cetățeanul și coeziunea, ca valori comune, vor reprezenta repere care vor sta la baza demersurilor României în exercitarea mandatului la Președinția Consiliului UE.
În ceea ce privește negocierile privind viitorul buget european, prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat că România își propune o abordare constructivă, care să conducă la atingerea unui compromis, și care să reflecte atât nevoile de a face față noilor provocări, dar și necesitățile legate de promovarea, în continuare, a unei convergențe reale la nivelul Uniunii Europene, prin asigurarea unei finanțări adecvate pentru politica de coeziune și politica agricolă comună.
În cadrul întrevederii a fost abordat, de asemenea, subiectul construirii a trei spitale regionale, proiect prioritar pentru Guvernul României. Cei doi oficiali au discutat despre posibilitățile de finanțare existente și au identificat soluții de realizare a acestor spitale.
Un alt proiect important care a figurat pe agenda de discuții a fost cel al Laserului de foarte mare intensitate de la Măgurele (ELI-NP). De asemenea, a fost discutat subiectul absorbției de fonduri europene în domeniul infrastructurii de transport.