CORINA CREȚU, comisarul lui Iliescu la Bruxelles

Absolventă de ASE, ajunge ziaristă. Apoi, intră în lumea politică ca purtător de cuvânt al Președinției, deputat, senator. Acum, vrea să dea fotoliul de europarlamentar pe cel de comisar european.

Descoperită și promovată de fostul președinte Ion Iliescu, Corina Crețu atinge apogeul carierei prin desemnarea pentru un post de comisar european, declanșând un întreg scandal politic intern. Ieri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker,a făcut publică lista comisarilor desemnaţi, fără menţionarea portofoliilor, iar din partea României este nominalizată Corina Creţu. Audierea sa a avut loc joi.

Începuturile

O fostă baschetbalistă, absolventă a Academiei de Studii Economice, intră pe porțile Întreprinderii de Mașini Unelte Blaj, ajunge apoi la departamentul de IT al Fabricii de mașini-unelte București și, în scurt timp, pătrunde într-un univers cu totul diferit-cel al ziarelor cu puternică orientare pro-Iliescu. Așa începe povestea Corinei Crețu, care a lucrat ca ziarist la „Azi”, „Cronica Română” și „Curierul în echipa de comunicare de la Palatul Cotroceni s-a produs în 1992, la doar doi ani de la debutul în presă.

După perioada în care a fost purtătorul de mesaj al lui Iliescu, devine membru al Camerei Deputaților și apoi al Senatului. O simplă căutare pe siteul forului legislativ arată însă o activitate „intensă” a parlamentarului: ca deputat figurează cu o singură intervenție în plen, iar ca senator a avut doar 14 intervenții. Un record pentru cineva care a ocupat și funcția de purtător de cuvânt.

„Performanțele” din Parlamentul European

Cât privește inițiativele legislative, datele oficiale înregistrate pe site au reținut proiectul de lege privind declararea terenurilor şi clădirilor dezafectate, aparţinând Ministerului Apărării, ca fiind de utilitate publică. Proiect respins definitiv.

Cea care a fost desemnată de Victor Ponta să reprezinte România în Comisia Europeană nu are un bilanț mai impresionant nici în cele trei mandate de europarlamentar, argumentul competenței fiind greu de identificat, în cazul în care cineva ar fi pus la îndoială faptul că este o decizie strict politică.

Scandalul Colin Powell

Aleasă vicepreședinte al Parlamentului European după alegerile din mai, Crețu se poate lăuda cu susținerea directivei privind condițiile de intrare și rezidență a cetățenilor unui stat ne-membru care vor să muncească în spațiul UE. La ora actuală, este incert ce portofoliu îi va reveni Corinei Crețu. România țintește portofoliul Politicilor Regionale, iar negocierile sunt în toi. Potrivit unor informații apărute în presă, Crețu ar fi luată în calcul pentru postul de comisar pentru ajutoare umanitare. Informația a fost însă negată de premierul Ponta, care a afirmat că nu s-a discutat niciodată la Bruxelles posibilitatea ca România să dețină portofoliul de comisar european pentru ajutor umanitar.

În urmă cu un an, presa a speculat că ar ținti un post de comisar, pe fondul unui scandal legat de violarea corespondenței dintre aceasta și fostul secretar de stat american Colin Powell, care a mărturisit că a sfătuit-o să încerce „obținerea unui post la ONU sau în altă organizație”.

În același context, fostul șef al spionajului românesc Ion Pacepa a lansat teoria potrivit căreia „prietena blondă a lui Colin Powell” ar avea legătură cu serviciile secrete de la Moscova.

Averea și pasiunile

Europarlamentarul PSD deține două apartamente: unul în București, achizi ționat în 2004, și unul la Predeal, cumpărat în 2011. Potrivit ultimei declarații de avere, Corina Crețu a dobândit bijuterii în valoare de 10.000 euro într-un singur an. Ea mai are un autoturism Skoda, iar soțul ei un Renault Megane din 2003. Declarația de avere mai cuprinde trei conturi la bănci, două dintre ele fiind din 2003 și 2005, iar altul mai recent, din 2013, în valoare de 19.400 euro. Pe lângă bijuterii scumpe, Crețu mai are o altă pasiune: Paulo Coehlo.„I-am citit toate cărțile și, în primul rând, Alchimistul. Nu știu, unii spun că e prea siropos”, declara ea într-un interviu.