In Comisia LIBE (Comisia de Libertati Civile si Afaceri Interne), la Strasbourg, proiectul europarlamentarului Monica Macovei s-a votat cu mâna ridicată. Antieuropenii din Comisie au susținut că nu funcționeaza sistemul electronic. Au fost depuse câteva zeci de amendamente.
Raportul a trecut dupa aproximativ jumătate de oră. "În comisia LIBE s a votat un raport in care se spune ce vrem noi pentru Procurorul European. S-a votat pentru si pe 12 martie e raportul comisiei Justitie si Afaceri Interne. S- a agreat o variantă. Dupa care mergem in plen. Am scris versiunea mea. Au venit toti ceilalti cu amendamente", a declarat Monica Macovei. Procurorul sef este ales dintre 24 procurori europeni din fiecare tara membra a Uniunii.
S a cerut competitie deschisa. Fiecate stat trimite 2-3 propuneri. Vor fi audiati de magistrati din Comisie. De la Comisie se duce la consiliu si la Parlament. In parlament va fi audiat doar procurorul sef. Vor lucra pe camere. Se pot reloca cazurile. Procurorul european delegat va lucra cu proc european. El este cureaua de transmisie intre tara si UE. LEl poate cere mandat conf procrdurii din tara de unde i cazul. Actele de investigatie trebuie recunoscute de instanta care judeca. Procurorul european poate lua cazurile suspecte. Toate fraudele europene intra pe acest segment al procurorului european. "Vreau pana la sfarsitul acestui an sa fie functional. Instanta competenta stabilita tot de aceste cazuri.regulame tele. Sunt obligatorii pentru toate tarile. Orice dosar de frauda tr rebuie raportat procurorului european
Daca nu si fac treaba, pot sa mute dosarul la alt procuror.
Macovei este raportor al Parlamamentului European pentru instituția Procurorului European.
Totul este o negociere. "Exista reticienta din partea partidelor. De ce sa vina altcineva sa mi faca treaba? Eu imi fac treaba. Argumentul meu este acela ca in alte parti nu se intampla asta si ca trebuie ca toti sa lucreze bine", a mai declarat Macovei.