Evenimentul Zilei > International > Coreea de Sud și Coreea de Nord, aproape de un moment istoric. La Seul și Phenian se vorbește despre finalul războiului
Coreea de Sud și Coreea de Nord, aproape de un moment istoric. La Seul și Phenian se vorbește despre finalul războiului

Coreea de Sud și Coreea de Nord, aproape de un moment istoric. La Seul și Phenian se vorbește despre finalul războiului

Liderii din Coreea de Sud și Coreea de Nord au vorbit despre posibilitatea de-a încheia, în mod oficial, un conflict care a început după Al Doilea Război Mondial.

Coreea de Nord a calificat drept „o idee interesantă și admirabilă” propunerea venită din Coreea de Sud, de a declara în mod oficial sfârșitul războiului dintre cele două țări. Kim Jong-un a arătat că este dispus să reia discuțiile, dar în anumite condiții.

Coreea de Sud și Coreea de Nord vorbesc despre reconciliere

„Declarația de încetare a războiului este o idee interesantă și admirabilă, în sensul că ea însăși este menită să pună capăt fizic stării instabile de încetare a focului care a rămas în peninsula coreeană pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Kim Yo Jong, director adjunct al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, într-o declarație publicată vineri.

Dar Kim, sora liderului nord-coreean Kim Jong-unn, a acuzat că persistă „standardele duble, prejudecățile și politicile ostile” sud-coreene, dar și „actele antagoniste”, conform warisboring.com.

Ea a mai afirmat că „atitudinile de dublă negociere, prejudecățile ilogice, obiceiurile proaste” și o poziție ostilă a Coreei de Sud trebuie să fie abandonate de conducătorii de la Seul înainte de a putea avea loc orice discuții.

Kim nu e de acrod cu un vredict prematur privind o declarație de încheiere a războiului și a spus că este necesar să se analizeze „dacă este momentul potrivit acum și dacă există condiții coapte pentru a discuta această chestiune.” Comentariile sale au fost transmise, vineri, de agenția de știri de stat KCNA.

Moon Jae In, discurs despre împăcare, la Adunarea Generală a ONU

Președintele sud-coreean Moon Jae In a sugerat la începutul acestei săptămâni, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, că dialogul atât între țara sa și Coreea de Nord, cât și între SUA și Coreea de Nord, trebuie reluat cât mai curând posibil.

De asemenea, el a propus ca ambele state coreene să se întâlnească cu SUA și, eventual, cu China pentru a declara oficial sfârșitul Războiului din Coreea. La începutul zilei de vineri, agenția de știri sud-coreeană Yonhap a citat o declarație a viceministrului nord-coreean de externe Ri Thae Song, care a afirmat că o declarație de sfârșit de război nu are „nicio forță juridică obligatorie” și că „va deveni o simplă bucată de hârtie într-un moment, la schimbarea situațiilor.”

 

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: