Coreea de Sud a ratat șansa de a intra în rândul liderilor spațiali. Racheta lansată astăzi a eșuat. Urmează o nouă acțiune în 2022

Coreea de Sud a ratat șansa de a intra în rândul liderilor spațiali. Racheta lansată astăzi a eșuat. Urmează o nouă acțiune în 2022 Sursă: CNN

Deși reprezintă cea de-a 12-a putere economică din lume și este una dintre cele mai avansate țări din punct de vedere tehnologic, livrând cele mai multe telefoane mobile la nivel mondial, Coreea de Sud a ratat șansa de a se încadra printre marii lideri spațiali. După Coreea de Nord, care este cel mai recent stat ce a reușit să atingă recorduri la nivel spațial, alături de Asia, China, Japonia și India, vecinul din sud face eforturi pentru a se alătura națiunilor avansate din domeniul explorării spațiului. 

În acest context, autoritățile au lansat joi, 21 octombrie, prima rachetă concepută 100% autohton, cu o sarcină utilă de 1, 5 tone. Coreea de Sud a ratat șansa de a intra în rândul liderilor spațial, nereușind să plaseze pe orbita Pământului un satelit dezactivat.

Racheta lansată de Coreea de Sud a eșuat în plasarea satelitului pe orbita Pământului

Prima rachetă spațială dezvoltată de Coreea de Sud integral nu a reușit să plaseze satelitul pe orbita Terrei, a anunțat președintele Moon Jae-in, joi, după ce corpul „Korean Satellite Launch Vehicle II”, supranumit „Nuri”, a fost lansat în spațiu la ora 08.00 GMT, de către Centrul Spaţial Naro din județul Goheung.

Lansarea, precum și cele trei etape de desprindere ale treptei rachetei și separarea încărcăturii utile au fost demarate potrivit obiectivelor specialiștilor din domeniu. Cu toate acestea, „plasarea pe orbită a satelitului dezactivat rămâne o misiune neîndeplinită”, a transmis liderul statului, care a fost prezent, de altfel, la eveniment.

Ne puteți urmări și pe Google News

În centrul de control al misiunii, în timpul acțiunii demarate, reprezentanții sud-coreeni susțineau demersul în ropote de aplauze. Toți parlamentarii și-au întrerupt activitatea în Adunarea Națională pentru a fi martori la scenă. „S-ar zice că se ridică spre cer fără probleme”, a declarat un comentator la postul național de televiziune din Coreea de Sud. La câteva minute de la declanșarea zborului, racheta a atins limita inferioară a intervalului său de operare, anume 600 de kilometri.

„Am realizat progrese foarte frumoase”

„Ţările care se află în fruntea sectorului tehnologiilor spaţiale se vor afla şi în avangarda viitorului. Iar noi nu sosim prea târziu în acest sector pentru a reuşi acest lucru”, a transmis încurajări președintele Coreei de Sud.

„Deşi nu şi-a atins perfect obiectivele, am realizat progrese foarte frumoase cu această primă lansare”, a mai precizat șeful statului sud-coreean, potrivit antena3.

Programul ce vizează explorațiile spațiale a fost lansat în anul 1957, când Uniunea Sovietică a marcat un demers în premieră prin instalarea primului satelit artificial. La scurt timp după această acțiune, Statele Unite s-au afirmat și ele în acest sens.

În prezent, doar șase țări au lansat cu succes o încărcătură utilă de peste o tonă cu ajutorul rachetelor proprii. Reprezentantul Coreei de Sud a precizat, însă, că urmează lansarea unei noi misiuni similare în luna mai a anului 2022.

Racheta lansată pe 21 octombrie 2021 a beneficiat de o finanțare de 1, 46 miliarde de euro și a fost efectuată cu trei trepte. Prima dintre acestea prezintă patru propulsoare cu o greutate totală de 75 de tone. A doua prevede un propulsor de 75 de tone, în timp ce a treia etapă un motor de 7 tone. Per total, obiectul spațial cântărește 200 de tone și are o lungime de 47, 2 metri.