Coreea de Nord: tiruri cu proiectile, posibile rachete balistice

Coreea de Nord: tiruri cu proiectile, posibile rachete balistice

LA LIBRE BELGIQUE. Coreea de Nord a tras luni mai multe proiectile identificate de Tokyo drept posibile rachete balistice, la câteva săptămâni după ce Phenianul a pus capăt moratoriului pe testele cu rachete cu rază lungă.

Este al doilea exercițiu de tiruri realizat în decurs de o săptămâna. Pe 2 martie, Coreea de Nord a tras două proiectile, Seulul considerând că este vorba probabil de rachete balistice cu rază scurtă. Aceste lansări vin când negocierile între Washington și Phenian privind programele nucleare și balistice nord-coreene sunt în impas. Coreea de Nord dăduse termen Statelor Unite până la sfârșitul anului 2019 pentru a face noi propuneri.

Luni, se pare că Phenianul a făcut teste de tir care implicau diferite tipuri de lansatoare de rachete “multiple”, a anunțat statul major interarme sud-coreean (JCS), care spune că “regretă profund” această acțiune. JCS vorbise într-o prima etapă despre “trei proiectile”, înainte de a-și schimba descrierea pentru a vorbi despre tiruri “multiple”. Potrivit JGS, proiectilele au fost lansate din regiunea Sondok, pe coasta de est, spre Marea Japoniei în direcția nord-est, parcurgând 200 Km la o altitudine maximă de 50 km. Este o distanță mai scurtă decât tirurile din 2 martie, dar la o altitudine mai mare.

La rândul lui, ministrul japonez al apărării a anunțat luni că Phenianul a lansat ceea ce par a fi “rachete balistice” – ceea ce îi este strict interzis Coreei de Nord prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. “Lansările repetate de proiectile ca rachetele balistice sunt o problemă gravă pentru comunitatea internațională, inclusiv țara noastră”, a reacționat la scurt timp prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, în fața Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Nouă etapă”

Participând la o reuniune de urgență, membrii guvernului sud-coreean au estimat că aceste tiruri “nu contribuie” la eforturile de pace din regiune. Peninsula a cunoscut în 2018 o destindere remarcabilă, ilustrată de întâlniri istorice între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, și președintele american, Donald Trump.