Coreea de Nord. Sclavia prizonierilor sud-coreeni. Kim, bun de plată

Coreea de Nord. Sclavia prizonierilor sud-coreeni. Kim, bun de plată

Cu doar 13 zile înainte de armistițiul care a pus capăt războiului din Coreea, Lee Sun-woo, un soldat sud-coreean, a fost luat prizonier și s-a trezit într-o robie ce avea să dureze mai bine de 30 de ani, într-o mină din Coreea de Nord, ca mii de compatrioți ai săi.

Lee Sun-woo este unul dintre cei 50.000 de prizonieri de război sud-coreeni care nu au fost eliberați de Phenian după conflictul inter-coreean (1950-53).

Sud-coreenii au fost obligați să lucreze în mine de cărbune, fabrici sau în industria construcțiilor.

Tragica lor soartă a făcut obiectul unei hotărâri judecătorești din Coreea de Sud, care a ordonat regimului lui Kim Jong-un să despăgubească doi foști deținuți care au fost obligați la muncă silnică timp de câteva decenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, zeci de mii de copii și nepoți au suferit același destin cumplit, scrie Boursorama.

Lee Sun-woo avea 24 de ani când tancul său a fost atacat în ultima operație majoră a războiului dintre cele două Corei. Într-o explozie violentă, el a fost rănit și a pierdut trei degete de la mâna stângă.

Când s-a trezit, era prizonier. „Am lucrat 35 de ani într-o mină de cărbune”, a declarat, pentru AFP, Lee, acum în vârstă de 90 de ani.

După ce s-a căsătorit cu o nord-coreeană și a avut copii, a fost obligat să muncească „ca un sclav” în fundul unei mine.

Copiii lui au avut aceeași soartă. „Nu vă puteți imagina cât de greu este să fii prizonier de război sud-coreean”, a mărturisit Lee, plângând. „Copiii tăi sunt furioși pe tine”.