Evenimentul Zilei > Actualitate > Copil băgat în comă la dentist. Exploziv: Anestezistul, anchetat de DNA
Copil băgat în comă la dentist. Exploziv: Anestezistul, anchetat de DNA

Copil băgat în comă la dentist. Exploziv: Anestezistul, anchetat de DNA

Spre uimirea tuturor, medicul sub mâinile căruia un copil de 4 ani din Pitești a ajuns legumă, dr. Adrian Dinescu, medic primar ATI, a fost anchetat în trecut, de Direcția Națională Anticorupție, pentu șpagă.

Situația datează din 2017. Medicul anestezist, care este angajat și la Spitalul Militar din Pitești, dar care colaborează și cu foarte multe clinici private din Pitești, a fost anchetat într-un dosar de mită, după ce asistenta din echipa medicală ar fi cerut unui pacient 300 de lei ca să fie operat de cataractă.

Pacientul era o bătrână de la azil. Acest gest a fost filmat cu camera ascunsă și oferit anchetatorlor

Dr Dinescu Adrian, medic primar anestezie și terapie intensiva

„La finele lunii iunie, o asistentă de la Spitalul Militar Piteşti a fost condamnată pentru o mită de 300 lei. Tribunalul Argeş a stabilit pentru inculpata Marinela Chiţu o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare, iar timp de un an nu mai are voie să ocupe funcţia de asistent medical în sistemul public. Femeia şi-a recunoscut fapta, ceea ce i-a şi adus suspendarea pedepsei.

Povestea s-a întâmplat în urmă cu un an, mai exact pe 20 iunie 2016, atunci când preşedinta Asociaţiei „Fapte pentru semeni!” din  Piteşti, Marinela Florea, a făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Aceasta a sesizat autorităţile că este nevoită să dea bani personalului medical, pentru o operaţie de cataractă a unei bătrâne, fiind anunţată în acest sens de către o asistentă de la secţia de oftalmologie din cadrul unităţii sanitare. După cum se arată în rechizitoriu, Marinela Florea, la rândul său asistentă medicală, a fost prezentă la o discuţie în secţia de oftalmologie, între asistenta Mari şi bătrâna pe care o însoţea, care urma să fie operată de cataractă. Asistenta, care o chemase să îi dea bonul pentru cristalin şi tratamentul, i-a precizat că ea va fi prima mână la operaţie, că urmează să discute şi cu anestezistul, dr. Adrian Dinescu (n.r. medicul care a participat la intervenția care ar fi nenorocit zilele trecute un copil de 4 ani), pentru care ar trebui 200 lei, iar a doua zi o va rezolva şi cu medicul oftalmolog Emanoil Diaconu, ceea ce ar fi însemnat alte 300-400 lei.”, se arată în articolul publicat de sursata.ro.

Filmări cu şpaga din cabinetul medicului Diaconu

Discuţiile telefonice şi întâlnirile dintre denunţătoare şi asistentă, şi chiar cele din cabinetul de oftalmologie al Spitalului Judeţean, au fost înregistrate şi supravegheate audio-video. Astfel, în rechizitoriu sunt prinse discuţiile pe care Marinela Florea le-a avut cu Marinela Chiţu a doua zi după operaţie, pe data de 21 iunie 2016.

Cu unele bâlbâieli şi fragmente inteligibile, se reţine din conversaţie pasajul în care denunţătoarea o întreabă pe asistentă cât să îi dea pentru ea şi celelalte două colege. Aceasta îi răspunde: „Cât ziceţi dumneavoastră… Noi nu vă cerem, nu avem preţ aici”. Iar pe imagini se vede când i se înmânează bancnotele.

În aceeaşi discuţie înregistrată se mai poate auzi şi referirea la domnul doctor: „Îi daţi aicea… în plic”. De asemenea, într-o convorbire telefonică, denunţătoarea o tot întreabă pe asistentă cât să dea ca să fie toată lumea mulţumită, pentru că o să mai vină cu un bătrân la operaţie, asociaţia sa având un azil în Piteşti. În plus, o întreabă şi cât ar trebui să îi dea medicului, pentru că nu i-a dat nimic în ziua operaţiei. Asistenta adaugă că a fost o intervenţie dificilă.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au consemnat că, deşi nu a cerut direct bani, „prin precizarea sunt prima mână, se pretinde un folos care nu i se cuvenea în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. Lipsa precizării sumei nu echivalează cu o atitudine pur pasivă, de nepretindere.”

În cadrul audierilor care au avut loc în noiembrie 2016, Marinela Chiţu a recunoscut parţial vinovăţia, aceasta admiţând că a luat cei 300 lei. Deşi a fost confruntată cu înregistrările audio, în care se menţiona că mai sunt două colege, înţelegându-se că şi acestea trebuiau recompensate, aceasta a declarat că nu îşi aminteşte cu cine a fost pe tură.

Medicii Diaconu şi Dinescu au scăpat de acuzaţii

În denunţul semnat de Marinela Florea, aceasta menţionează că pe 16 iunie 2016, cu 6 zile înainte de discuţia cu asistenta Chiţu a avut o conversaţie şi cu doctorul Emanoil Diaconu. Conform rechizitoriului, acesta i-ar fi spus că va vorbi şi cu anestezistul Adrian Dinescu şi că „ar fi drăguţ să îi dea 200 lei” acestuia.  Cu toate acestea, procurorii au consemnat că fapta nu există şi au decis „clasarea cauzei privind infracţiunea de luare de mită de către cei doi medici, Diaconu Emanoil şi Dinescu Adrian, deoarece nu se poate stabili, dincolo de orice dubiu rezonabil, fapta pretinderii sumelor de bani la data de 20.06.2016”, mai scriau cei de la sursata.ro, în 2017.

În acest moment, medicul a fost cercetat de o comisie a DSP, iar în cazul în care copilul va deceda, medicul ar putea fi acuzat de omor din culpă.

Clinica particulară Teddy Care din Pitești nu avea autorizație pentru a săvârși proceduri anestezice de acest fel.

Pe Facebook, anestezistul are un CV impresionant, ceea ce face tot mai greu de crezut faptul că ar fi  putut greși atât de rău, încât să prăpădească un copil de 4 ani.