Copiii români, dintre cei mai hărţuiţi pe Internet din Europa

Copiii români se află pe primele locuri în Europa când vine vorba de a face public profilurilor acestora pe site-urile de socializare, motiv pentru care tot mai mulţi copii susţin că s-au simţit hărţuiţi pe Internet. Micuţii sunt provocaţi de sigur.info să participe la un concurs.

Acestea sunt rezultatele ultimului studiu Eu Kids Online II realizat la iniţiativa Comisiei Europene în 23 de ţări europene. Experienţele neplăcute pe Internet îi afectează în mare măsură pe elevii români, care alături de cei din Danemarca, Estonia şi Suedia declară, în proporţie de 21% că au fost deranjaţi de ceva din mediul virtual. Îngrijorător este faptul că românii prezintă printre cele mai mari procente la hărţuirea pe Internet, 14% spunând că au fost jigniţi sau supăraţi de cineva online.

Nici nu e de mirare când ne uităm la date care spun că 44% dintre micii internauţi români au profilul din reţelele de socializare public, iar 22% dintre ei au şi date personale în profil, cum ar fi adresa sau numărul de telefon.

În tot acest timp, părinţii par să nu aibă habar ce se întâmplă cu copiii lor pe Internet. Doar 7% dintre copii ştiu de „altercaţiile” pe care le-au avut copiii lor pe internet, un procent mult prea mic din numărul total al micuţilor care spun că au avut probleme „virtuale”.

Pentru a marca Ziua Siguranţei pe Internet de pe 8 februarie, consorţiul Sigur.info au lansat concursul „Este mai mult decât un joc, este viaţa mea”. Copiii şi adolescenţii între 6 şi 19 ani din şcoli, cluburi de tineret sau cluburi de instruire-training, sub îndrumarea unui adult, pot să înscrie în concurs proiecte multimedia. Materialele lor trebuie să ilustreze legăturile dintre viaţa reală şi cea virtuală şi experienţele online. Proiectele pot fi transmise până pe 26 ianuarie. Regulamentul complet poate fi consultat AICI.