Copiii moderni, rupţi de natură

Foarte mulţi copii din Marea Britanie au pierdut aproape orice legătură cu mediul înconjurător şi nu mai sunt capabili să identifice plante sau animale obişnuite, se arată într-un studiu apărut în publicaţia "BBC Wildlife Magazine" şi citat de "The Independent".

Aproximativ jumătate dintre cei 700 de copii cu vârste între 9 şi 11 ani chestionaţi nu au fost în stare să recunoască păianjenul, stejarul, piţigoiul şi campanula, în timp ce doar 62 la sută au ştiut să numească broasca. Micuţii din ziua de azi preferă să stea la calculator în loc să se joace în natură, la ţară, fapt ce ar putea avea consecinţe grave pe viitor, avertizează oamenii de ştiinţă britanici.

„Nimeni nu va proteja natura dacă nu o înţelege“, explică naturalistul şi realizatorul de televiziune britanic David Attenborough, îngrijorat de dezinteresul tot mai accentuat al copiilor pentru mediul înconjurător. Părinţii ar trebui să ştie că joaca în natură este foarte importantă pentru dezvoltarea socială şi emoţională a odraslelor.

„Jocul este mecanismul primar prin care copiii iau contact cu lumea“, reaminteşte dr. Martin Maudsley, de la Universitatea din Gloucestershire. „Ceva magic se produce atunci când copiii şi mediul sălbatic de întâlnesc“, adaugă dr. Maudsley. Potrivit sociologilor citaţi de „The Independent“, cei mici se îndepărtează de natură atât din cauza grijii excesive a părinţilor pentru siguranţa lor, cât şi din cauza ecologiştilor radicali, care se tem că prezenţa copiilor în anumite zone ar putea dăuna florei şi faunei.