Se suceşte Cuza în mormânt. Copii romi, robi la cămătari cu acordul părinţilor

O familie din Târgu Mureş înrobea persoane sărace din ţigănie prin acordarea de împrumuturi cu dobândă uriaşă

O familie de cămătari analfabeţi din Târgu Mureş acorda împrumuturi, cu dobândă de 100%, unor persoane sărace, iar pentru recuperarea datoriilor copiii acestora erau luaţi robi, cu acordul părinţilor, deşi, în România, ţiganii au fost dezrobiţi de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Debitorii rămâneau şi fără niciun mijloc de existenţă, întrucât erau obligaţi, la primirea banilor, să cedeze cămătarilor dreptul de a ridica alocaţiile pentru copii şi ajutoarele sociale.

Procurorii DIICOT - Târgu Mureș i-au reţinut, luni, pentru de 24 de ore, pe Bako Jozsef, Bako Klara, Bako Iosif, Grito Bela şi Paradicza Eugen şi au impus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de Bako Cornelia şi Paradicsa Agneta, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori și lipsire de libertate. Judecătorul de la Tribunalul Mureş a admis arestarea preventivă doar în cazul lui Bako Iosif, ceilalţi patru fiind puşi în libertate.

Puneau la muncă ţânci de 5-6 ani

Începând cu 2013, familia Bako a obligat mai multe persoane din comunitatea romă să-i ofere împuternicire pentru a ridica alocaţiile de stat pentru copiii minori şi ajutoarele sociale, totul în numele recuperării unor pretinse datorii. Bako Iosif şi Bako Jozsef sunt analfabeți, însă au fost sprijiniţi de către Klara şi Cornelia care ştiau să scrie şi să citească, putând astfel să îndeplinească formalităţile necesare împuternicirii soţilor lor. Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au ajuns să exploateze prin muncă copii cu vârste foarte fragede, de 5-6 ani.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpaţii Bako Iosif, Bako Cornelia, Bako Jozsef şi Bako Klara, au impus părinţilor minorilor (Grito Bela, Paradicza Eugen şi Paradicza Agneta – n.red.) să accepte ca persoanele vătămate minore cu vârste foarte fragede de 5-6 ani, să muncească în gospodăria lor, prin supunerea la munci deosebit de grele, respectiv, îngrijirea unui număr mare de animale. Exploatarea minorilor a avut efecte negative şi asupra dezvoltării psihice a copiilor care, odată ajunşi în gospodăriile celor patru inculpaţi, au fost împiedicaţi să mai urmeze cursurile şcolare, fiind astfel afectată dezvoltarea intelectuală a acestora”, explică procurorii într-un comunicat.

Sclavii din Berevoieşti

Procurorii DIICOT au reţinut, în iulie 2016, 38 de persoane, din comuna Berevoieşti, judeţul Argeş, pentru trafic de persoane, trafic de minori, sclavie, tortură şi rele tratamente aplicate minorilor. Zeci de femei, copii și bărbați au fost exploatați, mai bine de opt ani. Bolnavi psihic sau cu handicap fizic, săraci sau oameni ai străzii, toți erau luați cu forța, chiar și din casele lor, și puși să muncească în gospodăriile traficanților de lemne. „Sclavii” erau legați cu lanțuri, bătuți, înfometați și puși să mănânce ca și animalele, de pe jos. O moarte suspectă a pus capăt ororilor care au avut loc, atâția ani, sub nasul autorităților din Argeș.