El este cel care care a coordonat pentru scurt timp intervenţia din clubul Colectiv şi care, conform Libertatea, este cel care poate fi auzit înjurând victimele, într-un video de 20 de minute care a apărut săptămâna aceasta în spațiul public. Acum două zile, Șchiopu se scuza: ”Am dat faţă în faţă cu o situaţie pe care nu am mai întâlnit-o. Nu suntem pregătiţi în şcoli pentru dezastre şi nici nu suntem roboţi”.  Sâmbătă a simțit nevoia să clarifice anumite aspecte.

„Având în vedere faptul că devin tot mai evidente atacurile directe la persoana mea, fac următoarele precizări:

Legea nr. 481 din 2004 definește la art. 9 dezastrul – evenimentul datorat declanşării unor tipuri de riscuri, din cauze naturale sau provocate de om, generator de pierderi umane, materiale sau modificări ale mediului şi care, prin amploare, intensitate şi consecinţe, atinge ori DEPĂŞEŞTE nivelurile specifice de gravitate stabilite prin regulamentele privind gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Sigur că ne pregătim, sigur că ne dotăm cât mai bine pentru a face față dezastrelor, dar viața ne-a pus și ne va pune în fața unor situații de dezastre care vor avea întotdeauna imprevizibil, hazard și riscuri ce diferă de teorie și cu care nu ne-am confruntat înainte. Cursurile și programele de pregătire teoretice nu pot cuprinde imprevizibilul, hazardul… sau orice altceva ne va da Dumnezeu!

Ceremoniile militare, avansările în grad și toate festivitățile desfășurate instituțional sunt reglementate prin ordine și regulamente militare. Ele se desfășoară de când există pompierii și fac parte din cultura noastră organizațională.

Avem obligația să ne comemorăm eroii, să arătăm eforturile colegilor noștri pentru salvarea oamenilor, să le mulțumim și să mediatizăm imaginea salvatorilor pentru tot ceea ce fac în fiecare zi. Am să arăt mereu respect și apreciere pentru colegii mei, atât instituțional cât și personal.

Referitor la avansarea mea în grad și promovare: Repunerea mea pe funcție a fost urmarea unui proces. Instanța a hotărât că punerea mea la dispoziție în anul 2015 nu a fost legală. Ajungerea mea în postura de a fi pus la dispoziție în anul 2015 a fost că urmare a presiunii mediatice.

Acordarea gradului de colonel a fost făcută la termen, conform legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, fără să mi se facă nicio favoare în acest sens”, a scris Orlando Șchiopu pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și: