Conturile deschise ale razboiului din Liban

Libanul, tara aflata in plina criza politica si economica, a primit promisiuni de ajutor financiar masiv in cadrul Conferintei donatorilor de la Paris

Aceasta este destinata strangerii de fonduri pentru reconstructia Libanului in urma razboiului cu Israelul din vara anului trecut.

La cateva ore dupa deschiderea conferintei, angajamentele au ajuns la suma de 7,6 miliarde de dolari, venite in special din partea Arabiei Saudite, Statelor Unite, Bancii Mondiale, Bancii Europene de Investitii, Uniunii Europene si a Frantei. Conferinta, prezidata de presedintele francez Jacques Chirac, a reunit 40 de tari donatoare si 14 institutii mondiale.

In cadrul unui discurs sustinut in fata reprezentantilor donatorilor, premierul libanez Foua Siniora a vorbit despre un Liban "strivit de costurile distrugerilor si povara datoriilor". Libanul are in prezent o datorie publica de 41 de miliarde de dolari, criza financiara accentuandu-se dupa razboiul din vara anului trecut intre Hezbollah si Israel.

Accelerarea lucrarilor de reconstructie si relansare economica nu este singura restanta a razboiului din Liban. Amenintarea Hezbollah si instabilitatea mediului politic libanez nu au disparut, in ciuda eforturilor comunitatii internationale. Nici partea israeliana nu si-a atins obiectivele campaniei militare, soldatii rapiti pe 12 iulie de gherilele Hezbollah la inceputul conflictului fiind in continuare disparuti.

Tacerea ucigatoare a Hezbollah

De mai bine de sase luni, familiile lui Eldad Regev, 26 de ani, si Ehud Goldwasser, 31 de ani, incearca pe toate caile sa obtina eliberarea celor doi in cadrul unui schimb de prizonieri sau macar confirmarea ca acestia sunt inca in viata. Hezbollah a pastrat o tacere totala asupra acestui subiect, abordand o tactica pe care familia lui Regev o numeste "cel mai urat joc posibil".

Saptamana trecuta, tatal lui Eldad Regev a batut drumul de la Haifa la Tel Aviv pentru a se intalni cu un grup de jurnalisti romani. Nu are multe cuvinte si parca nici prea multe sperante. Continua sa creada insa ca va putea afla intr-o buna zi ceva despre soarta fiului sau.

Poate chiar sa-l revada teafar. Are alti trei fii mai mari, toti trecuti prin serviciul militar, si toti continua sa-si aminteasca de Eldad in fiecare zi. Tacerea Hezbollah ii macina psihic si tot ce si-ar dori este un deznodamant. 

Demersurile pe langa oficialii israelieni si europeni n-au putut aduce eliberarea celor doi. Nici macar Rusia n-a putut obtine o confirmare ca soldatii mai sunt in viata. 

Abia la inceputul lui decembrie, surse militare israeliene au anuntat ca soldatii rapiti in vara au suferit rani grave in cursul atacului Hezbollah, evocand posibilitatea ca prizonierii sa nu mai fie in viata.

In familia lui Eldad insa, speranta traieste inca.