Noi bani de la stat. În ce condiții pot primi copiii câteva sute de lei în plus

Noi bani de la stat. În ce condiții pot primi copiii câteva sute de lei în plus

Contul Junior. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru implementarea programului „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”. Potrivit proiectului de lege, fiecare copil poate primi câte 600 de lei de la stat. Acest act normativ a fost aspru criticat de partidele de opoziție.

Contul Junior. Proiectul a fost aprobat cu 159 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi 80 de abţineri, informează Antena 3.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că iniţiativa vine în sprijinul familiilor şi al copiilor.

„Contul Junior se deschide din oficiu pentru toţi copiii din România. Asta nu înseamnă că vreun părinte este obligat de cineva ca să depună suma de 1.200 de lei, la care se adaugă un bonus primit de la stat de 600 de lei. Să îmi arătaţi o bancă din România care să dea o primă la depunere de 50%, eu merg acolo şi îmi pun toţi banii şi oricare dintre dumneavoastră aţi face acelaşi lucru. Deja sunt câteva mii de persoane care au început să alimenteze acest cont pentru că au înţeles care sunt beneficiile. (...) Cei care nu vor să acceseze acest cont nu au niciun fel de problemă, niciun fel de obligaţie.”, a explicat Vasilescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contul Junior. ALDE a susținut propunerea PSD prin vocea deputatului Ştefan Băişanu.

„Îmi pun totuşi o întrebare: când face PSD-ALDE ceva şi ceva bun se găsesc chichiţe - ba că e blondă, ba că e brunetă, ba că nu merge, ba că scârţâie. Domnilor de la Opoziţie, veniţi şi voi odată în viaţa voastră în Parlamentul acesta cu o soluţie şi vă garantăm că o vom susţine! Căutaţi doar nod în papură şi nu înţelegeţi că nu există nicio bancă în România care să ofere 50% din cât ai depus, că suma este una mică - de 100 de lei, e opţională şi nu e obligatorie.”, a spus Băişanu.

Liderul deputaţilor USR, Cristina Prună, a catalogat acest proiect drept o iluzie.

„Avem 1.800.000 de oameni care lucrează pe salariul minim şi care credeţi dumneavoastră că îşi vor permite să economisească lunar 100 de lei pentru copiii lor. E o iluzie că de fapt îi ajutăm pe cei mai nevoiaşi şi că de fapt facem bine prin acest program. În plus, aceşti bani pot fi accesaţi doar în momentul când copilul împlineşte 18 ani. Deci, e o manieră mascată prin care statul se împrumută de la populaţie.”, a punctat Prună.

Contul Junior. Deputatul PNL Dan Vâlceanu a afirmat că proiectul este „o schemă de excrocare a populaţiei.”

„Sunt convins că aveţi impresia că avem de-a face cu un alt act de generozitate al Guvernului, care s-a gândit la copiii noştri şi doreşte să îi ajute să îşi continue studiile, să crească nivelul de trai. Lucrurile nu stau aşa. De fapt, este o schemă de excrocare a populaţiei. Este inadmisibil să deschizi un cont unei persoane care nu doreşte să deschidă un cont, ci pur şi simplu cu forţa. Este inadmisibil să propui o schemă de acumulare a statului care ia bani de la cetăţeni şi promite dobândă peste 18 ani şi este inadmisibil să propui populaţiei o dobândă de 3%, cât timp inflaţia este peste 4% în momentul de faţă.”, a susţinut Vâlceanu.

Deputatul UDMR Andrea Csep a spus că este o iniţiativă bună, dar care ar putea fi îmbunătățită.

„UDMR va lucra la o modificare legislativă pe baza acestui proiect, deoarece credem că siguranţa oamenilor care depun şi investesc pentru copiii lor trebuie să fie garantată de stat.”, a subliniat Csep.

Preşedintele Comisiei Naţională de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, a afirmat că sunt peste 10.300 conturi „Junior” deschise.

„Nu există judeţ unde să nu fie de peste 100-200 de conturi deschise doar după două luni de funcţionare.”, a informat Ghizdeanu.

Titularii de cont vor beneficia de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani. Condiția este ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de minimum 1.200 lei.

La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. Printre beneficiarii acestui program se numără și copiii ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei fiind efectuată din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.