Controverse în dosarul Microsoft. Dovezi care o dau de gol pe Kovesi

După ce procurorul şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a clasat dosarul Microsoft, primul dosar al fostului ministru al Turismului Elena Udrea, au ieșit la iveală unele lucruri neștiute până acum.

Așadar, în anul 2015, mai exact în luna februarie, Dana Tiţian, consiliera și mâna dreaptă a șefei şefei DNA de atunci, Laura Codruţa Kovesi, a redactat draftul contestaţiei arestării fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.

DNA a anunțat recent, printr-un comunicat, că a clasat dosarul Microsoft în care inculpată este și Elena Udrea.

Pe 4 februarie 2015, DNA a cerut aviz Parlamentului pentru arestarea Elenei Udrea în dosarul Microsoft.  Pe 10 februarie 2015, Elena Udrea a fost reţinută de procurorii DNA, iar pe 11 februarie 2015 a fost arestată de ÎCCJ în dosarul Microsoft, Instanța Supremă admițând doar o parte din probatoriul DNA, respectiv pe cel referitor la o serie de acuzaţii de trafic de influenţă.

Cum acuzaţiile ţineau şi de presupuse fapte de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, DNA a făcut contestaţie la ÎCCJ pe arestarea Elenei Udrea, contestaţia fiind redactată pe 16 februarie 2015, în draft, chiar de Dana Tiţian, consiliera procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi, şi trimisă/impusă procurorilor DNA.

Aşa cum arată comunicarea DNA, în seara zilei de dinaintea judecării contestaţiei la ÎCCJ, Dana Tiţian a trimis draful contestaţiei la arestarea lui Udrea poliţistului Nicolae Ştefan, unuia dintre procurorii DNA de caz, Mihaela Moraru, şi Elenei Matieşescu, şefa pe judiciar a DNA la acea vreme.

„Dacă mai sunt declaraţii sau alte elemente le putem insera”, scrie Dana Tiţian, dând directive atât şefei pe judiciar a DNA, Elena Matieşescu, cât şi unuia dintre procurorii de caz, Mihaela Moraru Iorga.

Pe 17 martie 2017, la judecarea contestaţiilor, Udrea a fost plasată în arest la domiciliu de ÎCCJ în dosarul Microsoft.

Dana Tiţian este prietena şi consiliera Laurei Codruţa Koveşi, având această calitate şi când Kovesi a fost procuror general al României şi când a fost şefă a DNA, fiind persoana în care are deplină încredere şi care ajunsese practic să controleze, să coordoneze şi să dea directive atât întregului DNA central cât şi pe majoritatea marilor dosare, în numele Laurei Codruţa Kovesi, deşi legal era doar un consilier.

Dana Tiţian a însoţit-o pe fosta şefă a DNA peste tot, inclusiv la procese cu ziarişti.

Dosarul Microsoft a fost instrumentat de doi procurori DNA- Mihaela Moraru Iorga şi Marius Vartic- iar comunicările arată că documentele erau redactate chiar de mâna dreaptă a lui Kovesi.

De altfel, în 2017, la revocarea sa din DNA, declarată ilegală în instanţă, procurorul Iorga a acuzat-o pe Kovesi că a cerut reţinerea lui Udrea, deşi Parlamentul nu avizase arestarea, demersuri la care procurorul nu a dat curs.

Acum, în mai 2020, sub mandatul lui Crin Nicu Bologa, un susţinător al lui Koveşi, DNA a clasat fapte din dosarul Microsoft care o vizau pe Elena Udrea, pentru care chiar mâna dreaptă a Codruţei Koveşi a redactat actele pe constestaţiile la arestarea Elenei Udrea.

Astăzi, procurorul şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a dat declaraţii contradictorii şi neadevărate în propria sa conferinţă de presă organizată pe tema clasării unor fapte de către DNA sub mandatul său, pentru care Udrea a fost reţinută şi arestată în dosarul Microsoft chiar pe documente scrise de consilierii lui Kovesi.

Crin Nicu Bologa mai întâi a declarat că doar o faptă de trafic de influenţă a fost clasată în dosarul Microsoft al lui Udrea, pe care consiliera lui Koveşi a redactat draftul contestaţiei la arestare, şi că în dosar a fost doar un procuror când de fapt au fost doi:

„Dosarul Microsoft a fost instrumentat începând din 2015, până în urmă cu 1 an sau 2 de 1 alt procuror, care în prezent este plecat din DNA. Dosarul a fost repartizat la un alt procuror, care în perioada de la preluarea acestui dosar până la momentul dării acestei soluţii de clasare a studiat toate volumele existente în această cauză, astfel încât să-şi facă o imagine clară asupra faptelor reţinute, asupra probelor existente cu privire la aceste fapte şi s-a ajuns la concluzia că în ce priveşte o faptă de trafic de infleunţă- una singură în dosarul respectiv pe care s-a pronunţat clasarea la care faceţi trimitere- nu poate fi probată, nu poate fi dovedită existenţa acesteia şi atunci procurorul şi-a asumat această soluţie în conformitate cu probele existente, soluţie pe care a însuşit-o şi a fost de acord şi procurorul ierahic superior al acestuia, studiind la rândul său cauza după ce s-a dat soluţia de clasare.

Pentru a verifica legalitatea şi temeinicia acestei soluţii. Noi ne asumăm în cadrul DNA dosarele pe care le-am instrumentat şi soluţiile acestora în momentul când avem şi argumente. Nu voi comenta dosarul cu privire la care fosta noastră colegă a propus anumite măsuri, doar pot să afirm că soluţia de clasare a fost verificată şi de procurorul ierahic superior al procurorului de caz, iar procurorul de caz a argumentat convingător soluţia de clasare”, a declarat Crin Bologa.

După alte câteva minute, acelaşi Crin Bologa, şef al DNA, a declarat că de fapt în trei dosare s-a dat pe Elena Udrea clasare şi că e vorba şi de un fals, nu numai de o faptă de trafic de influenţă.

„Nu este o clasare în dosarul Microsoft. Este o clasare dată faţă de una dintre inculpaţii de atunci pentru o infracţiune de trafic de influenţă. Dosare cu Microsoft au fost trimise în judecată şi, din câte ştiu, mai sunt în cercetare. Nu s-a dat în toate cele patru dosare clasare. Din câte ştiu eu, s-a dat în cele trei, dar nu au legătură toate cu Microsoft, ci numai cu persoana în cauză.

De exemplu, una dintre clasări se referă la o declaraţie de avere. Deci, este vorba de un fals cercetat acolo. Un trafic de influenţă şi un fals. Dar încă nu s-a dat soluţie în toate dosarele care au legătură cu Microsoft. Avem încă în cercetare astfel de fapte. Dar am dat şi clasări acolo unde procurorii au apreciat că nu există probe”, potrivit lui Bologa.

A treia variantă a lui Bologa pe aceeaşi temă este că au fost mai multe infracţiuni cercetate.

„Din câte ştiu, din câte îmi aduc aminte, propunerea de arestare s-a referit la mult mai multe infracţiuni. Asta se poate vedea pe portalul instanţelor de judecată iar noi am dat o soluţie cu privire la una dintre aceste fapte în dosarul disjuns din dosarul mare, Microsoft. Acum, pentru a veni în argumentarea procurorului cu privire la clasare, puteţi face o solicitare pentru a pune la dispoziţie ordonanţa de clasare, în limitele dispuse de lege sau puteţi cere părţilor din dosar această ordonanţă ca să vedeţi motivarea. Dar aşa ştiu: că propunerea de arestare s-a făcut într-un dosar în care erau cercetate mai multe fapte”, a menționat Crin Bologa, potrivit presacurat-qgb