Controlul averilor, eşecul României din raportul UE

Comisarul european Leonard Orban a declarat, la Interviurile „2+1“, că Bruxelles-ul va evidenţia anumite lipsuri în acest domeniu.

Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat, în Interviul „2+1“, care va apărea luni în „Evenimentul zilei“, că raportul Uniunii Europene privind situaţia justiţiei din România va trage „anumite semnale de alarmă“ şi va evidenţia anumite lipsuri. „Lucrurile trebuie analizate factual. Agenţia de Integritate este operaţională sau nu? Încă nu este operaţională, s-au făcut paşi, dar încă nu este operaţională“, a exemplificat Orban conţinutul raportului.

Potrivit comisarului european, „teoretic“ este posibil ca, în raportul final din iunie sau iulie, Comisia Europeană să recomande activarea clauzei de salvgardare. Potrivit lui Leonard Orban, Comisia Europeană este foarte atentă şi cu evoluţiile ce vizează cercetarea posibilelor acte de corupţie la nivel înalt. Raportul Comisiei va fi adoptat prin procedura scrisă în intervalul 4-6 februarie. Leonard Orban a amintit că, la 31 ianuarie, Comisia va face o analiză referitoare la programul de convergenţă a României.

„Reformele structurale trebuie continuate, o anumită politică bugetară va trebui revizuită, o anumită prudenţă bugetară trebuie continuată, o reanalizare a politicii privind veniturile bugetare, cât şi a celei privind cheltuielile vor fi necesare. Va trebui reanalizată politica fiscală“, a apreciat, în nume personal, comisarul european. El a amintit că România se afla pe lista ţărilor din UE care prezentau vulnerabilităţi la criza pieţelor financiare din SUA.

Totuşi, din statele de pe această listă, doar în România s-a înregistrat o devalorizare a monedei naţionale. „Eu cred că este o combinare cu evoluţiile structurale din economia românească, inclusiv dezechilibrele existente, de exemplu deficitul de cont curent, deficitul bugetar pe anul trecut“, a explicat Orban evoluţia monedei româneşti. RFI: tonul va fi foarte critic

Surse diplomatice, citate de RFI România, califică raportul drept „foarte critic“ şi avertizează că, în cazul ţării noastre, tonul va fi chiar mai aspru decât în cazul Bulgariei. Potrivit surselor citate, în special Germania şi Olanda sau arătat „îngrijorate“ pentru „lipsa de progrese în combaterea corupţiei“. Fiind vorba doar de un raport intermediar, nu există deocamdată pericolul activării clauzei de salvgardare.