CONTROLUL DE LA DNA deschide CUTIA PANDOREI. Membrii echipei de Control acuză PRESIUNI și o demască pe șefa inspectorilor, Elena Rădescu

Cine s-ar fi gândit că un control la Direcția Națională Anticorupție va provoca un scandal monstru în Inspecția Judiciară? Reamintim că totul a pornit de la Elena Rădescu, șefa inspectorilor și fost procuror DNA care și-a acuzat subalternii că ar fi fost nepoliticosi în timpul controlului de la DNA dispus de ministrul Tudorel Toader. Replica membrilor echipei de control nu a întârziat să apară, aceștia devoalând presiunile care s-au exercitat asupra lor în tot acest timp. Mai mult, potrivit jurnaliștilor de la luju.ro, echipa de Control a demascat-o pe Elena Rădescu, susținând că ar fi primit de la Kovesi o mașină care să o ducă la sediul DNA.

Lumeajustitiei.ro prezinta in exclusivitate nota fulminanta a echipei de control de la DNA formulata din inspectorii judiciari Monica Plesea, Daniela Sanda Mates si Mihaela Hitruc prin care sefa echipei de control Elena Radescu este demascata. Revenind la nota celor trei inspectori, reiese ca si alti procurori cu functii importante in DNA si-au permis sa ironizeze si sa ii ia peste picior pe membrii echipei de control, printre acestia fiind nominalizati Iuliana Crisan, Marius Bulancea si Calin Nistor.

ÎNCERCARE DISPERATĂ de salvare a imaginii DNA! Procurorii lui KOVESI au vărsat lacrimi amare după controlul Inspecției Judiciare

Reamintim că procurorul Elena Rădescu din Inspecția Judiciară intoxică opinia publică cu un raport personal înaintea prezentarii rezultatelor oficiale ale controlului de la DNA, acuză Lumea Justiției. Fost procuror DNA, Elena Rădescu împroașcă cu noroi în inspectorii care au încercat să desfășoare controlul, acuzându-i că i-au făcut pe procurorii Laurei Kovesi să plângă, la propriu. Concluzia jurnaliștilor de la luju.ro: o încercare disperată de a salva imaginea DNA.

La jumătatea lunii iulie (17 iulie), Inspecția Judiciară a început un control de fond la Direcția Națională Antincorupție (DNA). Inițial controlul trebuia să se încheie pe data de 11 august, dar ulterior prin ordin al inspectorului-șef a fost prelungit până în 25 august. Echipa de control a acuzat faptul ca in luna iulie 2017, sefa DNA Laura Kovesi a intrat peste ei in sala de lucru si le-a vorbit pe "ton autoritar" ca daca nu accepta conditiile de control dorite de DNA, "mama catuselor" "va contesta tot controlul in ansamblul sau".

CE PRESIUNI ACUZĂ CEI TREI INSPECTORI

„Revenind la nota celor trei inspectori, reiese ca si alti procurori cu functii importante in DNA si-au permis sa ironizeze si sa ii ia peste picior pe membrii echipei de control, printre acestia fiind nominalizati Iuliana Crisan, Marius Bulancea si Calin Nistor„, spun jurnaliștii de la luju.ro.

Publicam in continuarea cateva fragmente relevante din nota celor trei inspectori din echipa de control, cu mentiunea ca puteti studia in integralitate nota in facsimil:

EMOȚII PENTRU KOVESI, după controlul IJ la DNA. Ministrul Justiției, Tudorel Toader: „A venit vremea clarificărilor...”

„La aceeasi data, la orele 15.37, doamna inspector Radescu Elena a luat legatura telefonic cu doamna procuror sef DNA, Laura Codruta Kovesi, si apoi s-a deplasat la sediul DNA, cu autoturismul pus la dispozitie de conducerea acestei unitati, 'in vederea comunicarii ordinului si stabilirii tematicii de control', fara a anunta pe ceilalti membri ai comisiei de control, incalcand astfel art. 62 alin. 1 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara, precum si procedurile operationale privind efectuarea controalelor de catre Directia de inspectie pentru procurori, respectiv ar. 8.11 alin. 1 si 2

In data de 18 iulie 2017, doamna procuror sef al DNA s-a prezentat in sala de conferinte ce ne-a fost pusa la dispozitie in vederea efectuarii controlului, si, pe un ton autoritar, ne-a comunicat faptul ca, daca intentionam sa discutam in cadrul verificarii segmentului si cu procurorii care si-au incetat activitatea in cadrul DNA, va contesta tot controlul in ansamblul sau, invocand dispozitiile art. 14 lit. f) (fara a preciza actul normativ) precum si practica efectuarii controalelor de catre Inspectia Judiciara. In acest sens, a exemplificat pe doamna Dobre, fost procuror in Sectia Judiciara din cadrul DNA care, ulterior plecarii din aceasta unitate, ar exercita profesia de avocat in cadrul unui birou de avocatura ce asigura asistenta juridica a inculpatei Udrea Elena, dupa ce participase ca procuror de sedinta in aceeasi cauza

La data de 10.08.2017, a fost consemnat un alt incident ce a fost adus la cunostinta conducerii Inspectiei Judiciare, intrucat la aceasta data, doamna procuror sef directie a comunicat echipei de inspectori care verificau activitatea Sectiei a II-a ca dosarele procurorului Moraru Iorga Mihaela (impropriu spus astfel, deoarece dosarele sunt ale institutiei si nu ale unui procuror) nu pot fi verificate de catre inspectori intrucat nu a fost terminata inventarierea acestor dosare si ca acestia, daca doresc, pot cere prelungirea controlului pana la data de 20.09.2017, cand va fi finalizata activitatea de inventariere/control dispusa de catre procurorul sef directie.

Anterior, in data de 08.08.2017, doamna procuror sef directie se prezentase la echipa de control cu o mapa ce continea ordinele procurorului sef directie prin care dispusese inventarierea dosarelor procurorului Moraru Iorga, precum si un control vizand ritmicitatea actelor de urmarire penala din aceste dosare, documente care nu-i fusesera solicitate.

La aceeasi data, doamna procuror sef a afirmat ca cele doua controale nu se pot suprapune. Tot in data de 10 august 2017, doamna procuror sef directie a reiterat cele mentionate la data de 18 iulie 2017, si anume, cu un ton autoritar si imperativ, a comunicat ca va contesta in totalitate raportul de control daca inspectorii intentioneaza sa poarte discutii cu procurorii care, actualmente, nu isi mai desfasoara activitatea in cadrul DNA.

In data de 19 iulie 2017, a avut loc un alt incident, care a fost adus la cunostinta conducerii Inspectiei Judiciare. Astfel, procurorul Crisan Iuliana s-a prezentat la inspectorii judiciari doar cu fise ale dosarelor selectionate de catre inspectori, si cu o situatie tabelara a dosarelor mai vechi de un an de la data primei sesizari, iar intrebata fiind, de ce nu a adus si dosarele, a raspuns ca a inteles din sedinta de deschidere ca nu trebuie prezentate dosarele in materialitatea lor, precizand pe un ton ironic faptul ca am participat la aceeasi sedinta. De asemenea, procurorul Crisan Iuliana a mentionat ironic, la adresa inspectorilor, ca nu face plan de ancheta in dosare intrucat acesta nu este prevazut in legi si regulamente (potrivit art. 82 lit. d) din Regulamentul de ordine interioara al DNA, procurorii au ca atributie specifica intocmirea planului de ancheta)

Au mai existat doua situatii, considerate de catre inspectori ca fiind minore: astfel, procurorul Grigoras Tudor a venit initial fata dosare, dar le-a adus ulterior, iar procurorul Enache Aurelia, fiind intrebata de situatia unui dosar foarte vechi in sistem (si nu la acest procuror) a izbucnit in plans, spunandu-ne ca nu intelege de ce nu avem incredere in ea„, potrivit luju.ro.

 

Citiți mai multe informații pe www.lumeajustiției.ro!