În seara zilei de miercuri, 19 august 2020, pe grupul de Facebook intitulat „Grup de bune practici între profesioniștii dreptului”, mai mulți avocati s-au plâns de felul în care sunt tratati apărătorii din oficiu în general și cu atât mai mult acum, odată cu restricțiile stărilor de urgență și de alertă.
Miercuri, 19 august, pe grupul de Facebook intitulat „Grup de bune practici între profesioniștii dreptului”, mai mulți avocați s-au plâns de felul în care sunt tratati apărătorii din oficiu în general, în special din cauza impunerii restricțiilor stărilor de urgență și de alertă.
Iată, de exemplu, ce a scris avocatul Alin-Hubert Paidiu: „Tribunalul București, Secția a V-a. Încercare de programare studiu dosar online. Inutil. Programul nu afișează decât în ziua de 19.08.2020 și nu apar ore disponibile (posibil ca mâine să fie toate orele ocupate). Restul zilelor nu sunt nici ele disponibile (de ce doar ziua de 19 este afișată spre programare? Habar nu am... poate știe IT-ul!).
Transmit cerere pentru programare studiu dosar. Într-un prim răspuns (de la o adresa e-mail) mi se spune că nu mai sunt zile disponibile pentru studiu dosar în luna august. Să mai încerc după data de 1.09.2020. Și dacă pe 1.09 îmi veți spune că s-a ocupat și luna septembrie? Posibil, mi se răspunde, doar IT-ul stie. Și eu cum îmi văd dosarul? Am termen pe data de 11.09. Nu se poate... Și de ce nu mă programați pe 1.09 la ora 9.00? Nu se poate, că nu s-a deschis lista. Și de ce nu o deschizi? Că nu se poate! Și cum fac să îmi văd dosarul?
Nu pot spune instanței că nu mi s-a permis accesul pentru studiu dosar (sau pot să o spun, după ce am să trimit câte o cerere de studiu dosar în fiecare zi de acum încolo până pe data de 11.09). Păi, veniți în fiecare zi de marți, miercuri și joi între orele 9.00 și 12.00 și așteptați la arhivă... poate nu vine cineva și intri în locul lui. Serios?! Asta este digitalizarea instanțelor și programarea on line? Distanțarea socială? Curat conform protocolului... coane Fănică. Mai încerc cu dosarul electronic... deși fiind dosar vechi... o să îmi spună că nu este disponibil. Sau o să văd doar încheierile în cazul fericit”.
Val de reacții ale avocaților
La rândul lui, procurorul Alexandru Codreanu a găsit soluția: „terminarea cu cea mai degradantă formă de practicare a profesiei juridice – avocatul din oficiu”. Nicio vorbă, despre felul în care ar trebui să le fie asigurată asistența juridică suspecților sau inculpaților în cazuri urgente (rețineri, arestări, percheziții etc.).
Procurorul Alexandru Codreanu si soția sa, judecătoarea Anca Codreanu, ambii protestatari #rezist, au atacat avocații: „Cea mai degradantă formă de practicare a profesiei juridice: avocatul din oficiu. Piața liberă a avocaturii e o iluzie. Ca și cum am crede că toți suntem liberi să cumpărăm apartamente în Manhattan... Unii avocați mistifică realitatea, susțin chestiuni de care și lor le e jenă, jignesc procurorul, judecătorul... Aici duce goana după clienți”.
Alexandru Codreanu (foto), de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, este secretar al Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor si cofondator al AMASP, iar Anca Codreanu este judecătoare de penal la Tribunalul Brașov.
„Capacitatea de a pretinde venituri mai mari și condiții mai bune de muncă este direct proporțională cu gradul de specializare a celui ce pretinde aceste lucruri. Cu cât costurile de specializare sunt mai mari, cu atât este mai greu de înlocuit și de oprimat cel ce ocupă o anumită pozitie' (traducere aproximativă).
În concluzie, câtă vreme avocatura nu va îndeplini anumite condiții, este iluzoriu că subiectele vor depăși vreodată stadiul celor abordate până în prezent. Nu văd de ce nu se introduc și în avocatură: Obligativitatea absolvirii unei forme de învățământ asemănătoare INM-ului. Examene de grad, astfel încât, la nivel de tribunal, curte de apel etc. și al parchetelor aferente să nu aibă drept de a pune concluzii decât anumiți avocați. Specializarea strictă, pentru că nu mi se pare firesc să existe avocați care știu din toate câte nimic. Terminarea cu cea mai degradantă formă de practicare a profesiei juridice – avocatul din oficiu”, a propus acesta pe pagina sa de Facebook.
Văzând valul de comentarii negative, procurorul a revenit cu nuanțări, amenințând că părăsește grupul de Facebook. Ieșirea procurorului Alexandru Codreanu a provocat un val de reacții virulente din partea mai multor avocați prezenți în grup: avocatele Adina Linca și Mihaela Mocean (ambele din Baroul Cluj), Emanuela Aron (vicepreședinta Asociației pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților și membră în comsia de disciplină a Baroului București).
De asemenea, au mai avut reacții Victor Stănilă (Baroul București) și Marius Striblea (Baroul Iași, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România). Potrivit portalului Clujust.ro, reacția vicepreședintelui UNBR Marius Striblea a venit după ce avocatul Victor Stănilă din Baroul București a cerut sesizarea Inspecției Judiciare față de iesirea procurorului Codreanu.
Și soția procurorului Alexandru Codreanu, judecătoarea Anca Codreanu, a simțit nevoia să tune împotriva avocaților. „Mi se pare că sfera dreptului penal generează cele mai multe abraziuni între magistrați și avocați. Spun asta în cunoștință de cauză și întrucât penalistă fiind dintotdeauna, printr-un concurs de împrejurări, am activat 2 ani și în comercial/insolvență. Nu îmi amintesc absolut nicio ședință tensionată, care să te determine să îți blestemi zilele.
În penal, în schimb, deși teoria ar permite să jonglezi cu concepte, unii avocati aleg să mistifice complet realitatea, să susțină chestiuni de care lor înșiși le este jenă (celor cărora li se citește în ochi), să jignească procurorul și nu rareori judecătorul, să se contrazică, dar nu constructiv, ci aberant, astfel încât ședința devine mai degrabă un teatru de război decât o dezbatere. Cam aici duce și 'liberalismul' acestei profesii și goana după clienți într-o paradigmă a calității evaluată mai degrabă după intensitatea bătutului cu pumnul în piept și a insolenței, decât a calității adevărate”.
Alexandru Codreanu a fost prezent la protestul organizat în septembrie 2018 pe treptele Curții de Apel București de către judecătorul Cristi Dănileț, în timp ce Anca Codreanu a fost prezentă alaturi de Cristi Dănileț la Bruxelles, în aprilie 2019, potrivit luju.ro.