Unde se duc BANII ROMÂNILOR? Peste un MILION de lei în „CONTRACTE FICTIVE şi ŞPĂGI” la o mare COMPANIE din Iaşi

Unde se duc BANII ROMÂNILOR? Peste un MILION de lei în „CONTRACTE FICTIVE şi ŞPĂGI” la o mare COMPANIE din Iaşi

Modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Iaşi pare un vis îndepărtat, atunci când compania care ar trebui să se ocupe de acest lucru alege să se folosească de banii contribuabililor pentru scopuri de „promovare a mişcării sportive şi a Municipiului”. În realitate, activitatea firmei contractate să presteze aceste servicii este una care pune mari probleme de transparenţă şi chiar de legalitate, conform unei anchete jurnalistice a Reporter de Iaşi.

Firma Veolia Iaşi, fosta Dalkia Terom Iaşi, a plătit nu mai puţin de 1,5 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de „Promovarea valorilor românești, a României, a Municipiului Iași și a altor orașe unde Grupul Veolia își desfășoară direct sau prin filialele sale activitatea”, conform contractului încheiat, în anul 2015, cu Environment & Sport Development. Acţionarul firmei din Capitală este Ovidiu Traian Semenescu. Bărbatul este anchetat, împreună cu Lavinia Săniuţă (fosta şefă a Veolia România şi peşedinte al Consiliului de Supraveghere al Dalkia Termo Iaşi) într-un dosar instrumentat de DNA Ploieşti, conform ReporterIS.

 

După un an 2014 care a adus pierderi de 12 milioane de lei companiei Veolia Iaşi, şefii întreprinderii au plătit, în februarie 2015, 300.000 de euro, fără TVA, pentru nişte servicii care nu ar fi fost prestate niciodată, scriu jurnaliştii, iar rapoartele au fost trimise abia după deschiderea anchetei de către procurorii anticorupţie, în luna noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În  perioada 2008-2015, Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme Veolia Franţa obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani plătite sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de  persoanele arătate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate”, precizează parhcetul anticorupţie, în referatul din 25 bseptembrie 2015.

În luna octombrie a aceluiaşi an, procurorii de la DNA Ploieşti au dispus extinderea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar față de Lavinia Teodora Săniuță pentru infracțiunile de cumpărare de influenţă, violarea vieţii private, favorizarea infractorului, evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor.

Întreaga anchetă şi detaliile financiare pot fi citite în întregime AICI.