Evenimentul Zilei > Actualitate > Contracepția în Epoca Galantă: Unde sunt prezervativele cu pălăriuță tiroleză?
Contracepția în Epoca Galantă: Unde sunt prezervativele cu pălăriuță tiroleză?

Contracepția în Epoca Galantă: Unde sunt prezervativele cu pălăriuță tiroleză?

În jurul anului 1900, aproape toate prezervativele de lux aveau pălăriuțe: chipiu, caschetă, canotieră, beretă, fes ascuțit de clovn sau tocă de judecător. Aceasta este una dintre dezvăluirile fabuloasei lucrări „Plaisirs et Débauches” (Plăceri și Desfrâu) de Nicole Canet.

Apărută într-o ediție de lux, cartea este bogat ilustrată cu acuarele inedite și documente pe cât de stranii pe atât de prețioase (gravuri, fotografii, desene). Nicole Canet, editoare și anticar specializat în curiosa, face portretul unei epoci uitate a desfrânării franțuzești: între 1780 și 1940, Parisul ajunge locul de întâlnire al unei faune în care se amestecau prinți străini încărcați cu valize de cocaină și majordomi specializați în recrutarea cochetelor… Infecțiile venerice circulau la fel de mult precum bilețelele de amor în această lume BOBO (Bordel – Budoar), scrie în recenzia sa Agnès Girard, pe „Les 400 Culs”, un blog de antropologie sexuală.

Aceste boli rușinoase, numite și „șuturile lui Venus”, sunt ascunse cu grijă. La fel și mijloacele de a le combate. Dar prezervativul împlinește o sută de ani de existență. În „Filosofia Budoarului”, Marchizul de Sade relatează că anumite femei avizate „își obligă clienții să folosească un săculeț făcut din vezică de porc, vulgar numită «condom», în care sămânța se scurge fără riscul de a-și atinge ținta”.

„În a doua jumătate a veacului al XVIII-lea și în cel de-al XIX-lea, Londra a fost cel mai important centru care aproviziona întreaga Europă cu prezervative, de unde și numele popular de «redingotă engleză» și apoi de «capotă engleză», vechiul nume de «condom» fiind abandonat treptat. La Paris, prezervativele rămân apanajul unui grup restrâns, cel al galanților din înalta societate. Erau comercializate prin Casa Gros Millan, fondată în 1780, pe lângă Palatul Regal. Se putea intra prin Rue de Beaujolais nr. 22 și ieși prin Rue de Petit Champs nr. 17. Coletele pentru provincie erau expediate cu dicreția asigurată, așa cum se menționa pe pancartele publicitare”, mai scrie Nicole Canet.

Publicitatea Casei Millan, din jurul anul 1900, suna așa: „De o mie de ani, Mațul Millan prezervă MÂNCĂTURA și SCULAMENTUL, cele mai mari flageluri ale Umanității.”

Mațele în chestiune, numite și „Baloane”, sunt intestine de oaie vândute la prețul de 1 Franc Monedă, sumă enormă la epoca respectivă. Clienții au de ales între Mațe „calitate forte, extra”, ca muștarul, care erau „fine, bordate cu mătase roz”, sau „fine extra-extra, bordate cu mătase roz”, ca ciorapul de femeie…

Mesajele publicitare garantează „durata” pentru „cel puțin un an”, „chiar și în țările calde”. Pentru că prezervativele nu se aruncă.

Prezervativele de cauciucuc apar în 1870 și sunt lansate mărci comerciale precum „Văduva veselă”, iar reclamele îi laudă rezistența cu multe detalii tehnice:

„Ca dovadă a calității fără pereche a prezervativelor, «Văduva veselă»: se poate umfla prezervativul până ajunge de două ori mai mare decât capul unui om fără să se rupă (Fig. C). Se poate umple prezervativul cu 6 litri de apă fără să se rupă (Fig. D). Flexibilitatea este atât de mare încât poate fi întins până la 1,15 metri fără să se rupă (Fig. E).”

„La începutul secolului XX, progresele în tratarea latexului revoluționează fabricarea prezervativului”, explică Nicole Canet. „Cauciucul ia locul mațelor de oaie și vezicii de pește. Cei mai mari producători devin Statele Unite, Anglia și mai ales Germania”. Prețurile scad spectaculos. Texturile se diversifică: „Se comercializează modele pline de fantesie, în ale căror extremități apare câte un personaj din viața obișnuită: cap de cocoș, judecător, profesor, clovn, ofițer, jockey, automobilist, student etc. Nu mulți ani mai târziu vor apărea aviatorul, tanchistul…”

Iar Nicole Canet își continuă uluitoarea prezentare: „Sunt și produse mult mai elaborate, cu inele, picouri, plăci, spini, dinți, mai mult sau mai puțin supli, uneori imitând pielea de crocodil. Vârful plăcerii este atins de «degetarele de gâdilat», cu creste dantelate în spirală, totul fiind acoperit cu o pălăriuță tiroliană cu pană”.

Prezervativele anilor 1900 erau niște minuni de ingeniozitate. Vreme de un secol nimic nou nu s-a mai inventat. Lumea pare să fi renunțat la fantezie. Unde sunt penele de pe prezervativele de altădată?

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: