Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit 10.500.000 ţigarete (525.000 pachete ţigări), în cadrul unei acţiuni desfăşurate în Portul Constanţa Sud Agigea, care erau destinate pieţei negre de desfacere. Ţigaretele erau încărcate din Malta şi aveau ca destinaţie Ucraina. Documentele mărfii erau falsificate, iar firma destinatară din Marea Britanie este „fantomă”.
În ziua de Bobotează, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat, în Portul Constanţa Sud Agigea, un container încărcat cu ţigări care fusese încărcat în Malta şi avea ca destinaţie Ucraina. Din verificările efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că documentele de însoţire a mărfurilor sunt suspecte a fi falsificate şi societatea comercială care achiziţionase ţigaretele este o „firmă fantomă” din Marea Britanie. În urma controlului efectuat de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali ai Biroului Vamal Constanţa Sud, au fost descoperite 1.050 baxuri cu ţigări (10.500.000 ţigarete) marca Ashima, cu o valoare de aproximativ 5.250.000 lei (aproximativ 1,1 milioane de euro). A fost luată măsura indisponibilizării acestora şi lăsarea în custodia liniei de shipping până la finalizarea investigaţiilor referitoare la statutul juridic al mărfurilor şi luarea măsurilor legale ce se impun. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 273 din Legea 86/2006 actualizată privind Codul Vamal.
A doua captură de proporții în mai puțin de o lună
În cadrul unei alte acţiuni desfăşurate, anul trecut, pe 19 decembrie, tot în Portul Constanţa Sud Agigea, poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au indisponibilizat alte 10.500.000 ţigarete (525.000 pachete ţigări) din mărcile Ashima şi Marble, care erau destinate de asemenea „pieţei negre” de desfacere. Ţigaretele erau încărcate din Malta şi aveau ca destinaţie R. Ucraina, însă din verificări s-a stabilit că documentele mărfii sunt falsificate şi firma destinatară din Marea Britanie este „fantomă”. <iframe width="640" height="480" src="//www.youtube.com/embed/BIztZHSb1pk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>