O adevărată rețea de contrabandă de stat funcționa pe filiera Poliție și ANAF la un centru de distrugere a țigaretelor introduse, ilegal, în România. Ofițerii anticorupție ai DGA au prins, în flagrant un șef de post, care făcea parte dintr-o comisie, alături de doi inspector ANAF și de alți doi angajați ai firmei care se ocupă cu arderea țigărilor de contrabandă. Polițistul a fost arestat.
Țigările de contrabandă ajung pe piața neagră și prin intermediul funcționarilor publici desemnați să le distrugă. O demonstrează o anchetă derulată pe parcursul a patru luni la capătul căreia polițiștii Direcției Generale Anticorupție (DGA) l-au prins, în flagrant, pe șeful de post din comuna Unguriu, județul Buzău, în timp ce primea 50 de cartușe de țigări, de la cei care trebuia să le distrugă.
Practic, au dezvăluit surse din rândul anchetatorilor, pentru EVZ, polițistul Lucian Ștefan făcea parte din comisia care valida arderea țigărilor de contrabandă, alături de doi inspectori vamali ai ANAF, Nicolae Caliap și Alexandru Buză, împreună cu doi angajați ai societății Ecolifestyle, care se ocupă cu astfel de operațiuni, Laurențiu Bragă și Ionuț Orășteanu.
Din datele furnizate de oameni legii reiese că există suspiciuni care arată că toți cei cinci își împărțeau o parte din marfa destinată distrugerii care, în acte, figura ca fiind arsă.
Așa cum reiese din comunicatul oficial al DGA, ofițerii anticorupție au organizat un flagrant, joia trecută, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în urma căruia șeful de post a fost prins, în timp ce primea cu titlu de mită 50 de cartușe de țigări, de la doi angajați ai societății comerciale, având ca atribuții distrugerea țigărilor de contrabandă confiscate în urma activităților specifice.
Față de polițist a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la deținere ilegală de produse accizabile iar, ulterior, instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Din datele anchetei reiese că ofițerii DGA Buzău s-au sesizat din oficiu cu privire la existența unor suspiciuni referitoare la întocmirea nereală a procesului-verbal de distrugere a țigaretelor de contrabandă de către comisia de distrugere compusă din agentul de poliție, doi lucrători vamali din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați, precum și din reprezentanți ai unei societăți comerciale.
În procesele verbale încheiate cu această ocazie, comisia atesta distrugerea întregii cantități de țigări de contrabandă, deși în realitate nu se întâmpla acest fapt.
Cu privire la acest aspect, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău care a întocmit dosar penal și a dispus efectuarea de cercetări. S-a stability, astfel, că în perioada 4 - 8 iunie 2018, la sediul societății comerciale din județul Buzău a avut loc o nouă operațiune de distrugere a unei cantități de țigări de contrabandă.
Întrucât din probele administrate rezulta că operațiunea de distrugere nu a fost efectuată în totalitate, precum și probabilitatea săvârșirii unor fapte penale, procurorul de caz a dispus organizarea unei acțiuni de prindere în flagrant, prilej cu care agentul de poliție a fost surprins în timp ce primea mită de la cei doi angajați ai societății comerciale care ar fi trebuit să distrugă țigările de contrabandă. Cu acest prilej, au fost identificate și ridicate în vederea cercetărilor 8 baxuri cu țigări, adică 82.000 țigarete, transmite DGA.
La rândul lor, cei doi angajați ai societății comerciale care au oferit mita sunt cercetați, sub măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, pentru dare de mită și deținere ilegală de produse accizabile.
Totodată, sunt cercetați penal și cei doi lucrători vamali din cadrul Direcției Regionale Vamală Galați, membri în comisia de distrugere, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la deținere ilegală de produse accizabile ambii cercetați în stare de libertate.
Pentru documentarea cauzei, ofițerii S.J.A. Buzău au beneficiat de sprijinul D.G.A. – Structura centrală.
În prezent, cercetările continuă în vederea identificării tuturor persoanelor implicate, precum și cu privire la bunurile găsite, respectiv 4.100 pachete de țigări.