Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă a pariat pe tandemul Chițac-Lupu în alegerile locale din acest an și a câștigat.
După aproape trei ani de la preluarea conducerii liberalilor constănțeni, Huțucă bifează astfel cea mai mare victorie a PNL în județ și cea mai mare realizare a sa ca politician.
După o campanie “complicată, cu tente ușor agresive, cu situaţii în care chiar am fost singuri în fața PSD şi USR”, Bogdan Huțucă face istorie la conducerea PNL Constanța, reușind o dublă după două decenii de supremație a social-democraților – câștigarea primăriei Constanța cu amiralul Vergil Chițac (28,4% potrivit cifrelor parțiale) și a Consiliului Județean cu fostul deputat, Mihai Lupu (36,3% ).
Reușita a fost cu atât mai greu de atins cu cât lupta s-a dus nu doar cu partidele rivale, ci și cu propriul partid. Pariul lui Huțucă a fost puternic contestat chiar dinspre PNL, în special dinspre fosta conducere locală a Partidului, Gheorghe Dragomir și ai săi interpuși – omul de afaceri și fostul vicepreședinte PNL Constanța, George Muhscină și Robert Boroianu, fost secretar general al PNL Constanța. În august, cu o lună înainte de alegeri, Muhscină făcea un gest radical și demisiona din partid, acuzând PNL de blat cu PSD la Constanța și susținând că Vergil Chițac nu este bun de primar.
Boroianu a fost ostracizat din partid în 2019, pe fondul lipsei de implicare în organizația municipală constanța și al jocurilor de culise menite să saboteze partidul la nivel local.
„I-am simţit punând presiune, încercând să ne discretiteze, dar, în permanenţă, ne-am străduit să ne ţinem de linia noastră”, a declarat Huţucă, după alegeri, pentru o publicație locală.
Răzmerița din PNL Constanța, care părea că aruncă în aer șansele liberalilor de a mai câștiga în orașul de la malul mării, a fost însă gestionată abil de liderul liberal. În ciuda acestor presiuni imense și în contextul unui USR pe val, la nivel național (vezi inclusiv alianța cu PNL pe București), Huțucă și-a menținut poziția și pariul.
“Am încercat cumva să ţinem un mesaj pozitiv, constructiv. Am încercat să ne gândim numai la soluţii, să nu coborâm ştacheta. Nu am răspuns la atacuri, la provocări. Candidatul nostru, în permanenţă a fost în contact cu alegătorii. /.../
USR a dus o campanie de polarizare PNL, a încercat să crească polarizând cu PNL, în contextul în care duşmanul declarat al Partidului Naţional Liberal ar fi trebuit să fie PSD”, a explicat liderul liberal într-un interviu acordat chiar în noaptea de 27 spre 28 septembrie.