Evenimentul Zilei > International > Consumul de Facebook dăunează copiilor. Mărturia unei angajate a rețelei de socializare
Consumul de Facebook dăunează copiilor. Mărturia unei angajate a rețelei de socializare

Consumul de Facebook dăunează copiilor. Mărturia unei angajate a rețelei de socializare

Aplicațiile dezvoltate de Facebook sunt dăunătoare copiilor, provoacă disensiuni și duc la slăbirea sistemului democratic.

O fostă directoare a companiei, Frances Haugen, care a devenit avertizor de integritate, a făcut aceste declarații în cadrul unei audieri la care a participat în Congresul Statelor Unite, după cum transmite Reuters.

„Sunt aici astăzi pentru că eu cred că produsele Facebook sunt dăunătoare copiilor, provoacă divizări şi slăbesc democraţia noastră. În acest moment nimeni nu îl trage la răspundere pe Mark (Zuckerberg – n. red). Banii se opresc la Mark”, a spus Frances Haugen.

Potrivit spuselor sale, căderea rețelei de socializare, luni, a avut un efect benefic, simbolic vorbind, deoarece timp de cinci ore nu a mai putut face rău.

„Ieri am văzut Facebook scoasă de pe internet. Nu ştiu de ce a căzut, dar ştiu că timp de mai mult de cinci ore, Facebook nu a fost folosit pentru a aprofunda diviziăriile, a destabiliza democraţiile şi a face ca fetele şi femeile tinere să se simtă prost în trupurile lor”, a mai spus fostul director.

mark zucklerberg

Facebook este o rețea dăunătoare

Mai mulți congresmeni din ambele partide au criticat Facebook, acuzând-ul pe Mark Zuckerberg că urmăreşte doar obţinerea unor profituri ridicate. Ei au solicitat autorităţilor de reglementare să investigheze acuzaţiile conform cărora rețeaua este dăunătoare. Iar acest lucru, susțin parlamentarii americani este cunoscut și de Facebook.

„Tehnologia trece acum printr-un moment al adevărului, aşa cum s-a întâmplat cu tutunul”, a spus Richard Blumenthal, președintele comisiei pentru Comerț din Senatul american.

El a cerut ca Mark Zuckerberg să fie audiat în comisie, iar Comisia pentru bursă şi valori mobiliare şi Comisia Federală pentru Comerţ să investigheze compania.

„Copiii noştri sunt victimele. Adolescenţii din ziua de azi care se uită în oglindă simt îndoieli şi nesiguranţă. Mark Zuckerberg trebuie să se uite şi el în oglindă”, a afirmat Blumenthal.

Rețeaua a încercat să-și păstreze operațiunile confidențiale

Frances Haugen a fost manager de produs la Facebook și a devenit avertizor de integritate. Ea a declarat că Facebook a încercat să-și păstreze operaţiunile confidenţiale.

„Astăzi, nicio autoritate de reglementare nu are un meniu de soluţii pentru cum ar putea fi reparată Facebook, pentru că Facebook nu a dorit ca acestea să ştie suficiente lucruri despre ce provoacă problemele. În caz contrar nu ar fi fost nevoie de un informator”, a spus ea.

Fosta angajată a Facebook a depus mărturie în Congres

Fosta angajată Facebook a depus mărturie în timpul unei audieri a Comisiei Senatului pentru Comerţ, Ştiinţă şi Transporturi, intitulată „Protejarea copiilor online: mărturie de la informator de la Facebook”. Cea mai influentă republicană din subcomisie, Marsha Blackburn, a declarat că Facebook a închis ochii la copiii cu vârsta sub 13 ani de pe site-urile sale.

Purtătorul de cuvânt al Facebook, Kevin McAlister, a transmis printr-un e-mail înaintea şedinţei că grupul consideră că protejarea comunităţii sale este mai importantă decât maximizarea profiturilor şi a spus că nu este corect faptul că cercetările interne filtrate au demonstrat că Instagram este „toxică” pentru adolescente.