Evenimentul Zilei > Actualitate > Consulul român din Afganistan, atins de un glonț al talibanilor. Detalii șocante din timpul operațiunii de salvare
Consulul român din Afganistan, atins de un glonț al talibanilor. Detalii șocante din timpul operațiunii de salvare

Consulul român din Afganistan, atins de un glonț al talibanilor. Detalii șocante din timpul operațiunii de salvare

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a dat detalii despre operațiunea de extragere a românilor și a mai multor colaboratori, amenințați de teroarea talibanilor.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a vorbit despre operațiunea prin care au fost scoși, din Afganistan, 49 de cetățeni români, 156 de colaboratori afgani și șapte cetățeni ai altor state. Consulul român a avut mare noroc, pentru că a scăpat de gloanțele talibanilor datorită vestei antiglonț.

Consulul român a supraviețuit datorită vestei antiglonț

„Pe 20 august am avut una dintre încercările de a introduce în aeroport un grup de aproximativ 20 de afgani, inclusiv femei și copii, membri de familie. Am stat cu ei mai bine de 3 ore, ghidându-i prin Kabul și în jurul aeroportului, pentru a-i aduce în siguranță la una dintre porțile unde îi aștepta echipa românească din aeroport.

A fost extrem de complicat: mulțimi enorme de afgani care încercau să intre în aeroport, puncte de control talibane controlate de diverse facțiuni, o situație de securitate care le putea pune în pericol sănătatea și viața în orice moment. I-am adus la una dintre porțile despre care știam, dar situația s-a schimbat brusc și acea poartă nu a mai putut fi folosită”, a spus Bogdan Aurescu pentru g4media.ro.

„A trebuit să-i ghidăm câțiva kilometri spre o altă poartă. O cursă contra cronometru, pe de o parte pentru cei din aeroport, pe de alta pentru afganii din afară, pe care îi ghidam din camera celulei de criză. Consulul nostru i-a așteptat la cea de-a doua poartă, mai mică, pe care putea ieși pe jumătate, agitând ca semn de recunoaștere vesta tricoloră a celulei de criză. Între timp, grupul s-a micșorat.

„Brusc a început să se tragă serios. Un glonț rătăcit, tras în aer, l-a atins pe consul”

Una dintre jurnalistele afgane din grup a leșinat de epuizare și colegii ei jurnaliști au renunțat – ca să o ducă la spital. Cu greu, ceilalți au ajuns lângă a doua poartă. Se întunecase, vesta nu mai era vizibilă, consulul a folosit o lanternă verde.

„Brusc a început să se tragă serios. Un glonț rătăcit, tras în aer, l-a atins pe consul, dar nu a pățit nimic, nu a fost rănit pentru că avea echipament de protecție. Și a continuat cu curaj să agite lanterna aceea verde, deși era clar că în întuneric se expunea unui risc crescut. I-am admirat și îi respect enorm curajul și abnegația.

Îl striga pe nume pe liderul de facto al grupului, prin care le coordonam mișcările, pentru a ghida grupul spre poartă. Îl auzeam cum striga inclusiv prin telefonul afganului cu care țineam legătura, erau aproape de poartă.

Momente dramatice trăite prin telefon

Situația se deteriorase însă atât de rău că trupele americane care protejau aeroportul au primit ordin și au trebuit să închidă toate porțile aeroportului și nu a mai intrat nimeni. „Afganii noștri” erau la doar circa 20 de metri de poartă, dar nu au mai putut intra. Nu o să uit niciodată pe cel cu care vorbeam la telefon, liderul de facto al grupului, prin care ne coordonam, despre care am spus mai devreme, cum plângea de disperare pentru că nu au putut intra, alături de un copil al său, cred că îl ținea în brațe”, a mai precizat Bogdan Aurescu.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: