Evenimentul Zilei > Politica > Consultări la Cotroceni. Iohannis anunță numele noului premier
Consultări la Cotroceni. Iohannis anunță numele noului premier

Consultări la Cotroceni. Iohannis anunță numele noului premier

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări pe tema formării unui guvern.

UPDATE 19:55 – Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri că formaţiunea sa susţine un guvern stabil, precizând că ar putea să formeze o majoritate, dar că nu se aşteaptă la surprize din partea preşedintelui Klaus Iohannis. „În condiţiile în care cei de la PSD s-au răzgândit puţin şi având în vedere decizia CCR care cere preşedintelui să desemneze un candidat capabil să formeze o majoritate parlamentară, deocamdată la Pro România opţiunile au fost un pic mai reduse, aşa că i-am spus domnului preşedinte, dacă vrea din partea Pro România un candidat capabil să facă o majoritate parlamentară, acela sunt eu. Am făcut de patru ori majorităţi parlamentare, aş putea să fac şi a cincea oară. (…) M-au propus colegii mei şi eu nu m-am dat înapoi. (…) Nu sunt genul care să mă dau înapoi, nu înseamnă că mă duc acasă şi aştept o surpriză din partea domnului Iohannis să mă sune”, a spus Ponta, după consultările cu preşedintele Iohannis.


UPDATE 19:00 – Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că formaţiunea sa susţine nominalizarea unui premier independent. „Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o şi data trecută, referitoare la soluţia de deblocare din actuala criză politică. (…) Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen”, a arătat Tăriceanu, după consultările de la Palatul Cotroceni.


UPDATE 18:15 – Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat miercuri că formaţiunea sa îl propune pentru funcţia de premier pe Cristian Diaconescu. „PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana lui Cristian Diaconescu. Considerăm că avem dreptul să solicităm această funcţie”, a spus Tomac, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.


UPDATE 17:50 – Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis că formațiunea pe care o conduce susţine un guvern de coaliţie şi nu doreşte alegeri anticipate.

„Cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, un guvern care e mai mult decât un guvern PNL, un guvern minoritar. (…) Nu susţinem ideea unui guvern tehnocrat şi nu credem că un guvern minoritar monocolor ar rezista prea mult”, a spus Kelemen.


UPDATE 17:15 – Dan Barna spune că s-a dovedit că PNL nu poate gestiona singur actuala situație. El a anunțat că alianța USR-PLUS l-a propus pe Dacian Cioloș pentru postul de prim-ministru. Barna a mai adăugat că alegerea primarilor în două tururi rămâne obiectivul prioritar al formațiunii sale.

USR vrea să facă parte din guvernare, a mai spus Dan Barna.


UPDATE 17:00 – Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după consultările cu preşedintele că social-democraţii nu intenţionează să voteze un guvern minoritar al PNL. El l-a acuzat pe Iohannis că intenţionează să prelungească actuala criză politică.

„Noi am spus că dacă se vine cu un prim-ministru şi un guvern în integralitatea sa de specialişti, PSD nu are nimic împotrivă să îl voteze, pe perioada până la alegerile la termen, constituţionale. Asta înseamnă că nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL”, a spus Ciolacu, care a adăugat că „nici în visele cele mai rele” nu ar vota un guvern condus de ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.


UPDATE 16:20 – „PNL va susține decizia președintelui”, a declarat Ludovic Orban după consultările de la Cotroceni.

El a refuzat însă să dezvăluie care va fi propunerea președintelui.

„Vom acționa în litera și spiritul Constituției și vom încerca să strângem o majoritate”, a mai spus Orban.


Ludovic Orban și-a depus mandatul, astfel că șeful statului se vede obligat să reia dialogul cu partidele politice.

Programul consultărilor președintelui Klaus Iohannis cu partidele este următorul: de la ora 16.00 intră delegaţia PNL, de la ora 16.30, cu delegaţia PSD, de la 17.00, cu delegaţia USR, de la 17.30, delegaţia UDMR, de la 18.00, delegaţia PMP, de la ora 18.30, delegaţia ALDE, de la 19.00, delegaţia grupului Pro Europa şi de la 19.30, cu delegaţia Grupului minorităţilor naţionale.

„După ce consult toate partidele parlamentare, ei îmi vor prezenta opiniile, opţiunile, poate unii vin chiar şi cu propuneri de candidaţi. Voi face o analiză şi dacă reuşim să ne lămurim, mai exact dacă reuşesc eu să mă lămuresc ce este posibil, s-ar putea să avem mâine deja o desemnare”, afirma Klaus Iohannis marți, 25 februarie 2020.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.