Consultări la Cotroceni. Președintele trebuie să rezolve criza politică

Consultări la Cotroceni. Președintele trebuie să rezolve criza politică

Partidele parlamentare vor participa, începând cu ora 12.00, la consultările cu președintele Klaus Iohannis, pe tema desemnării unui nou premier.

Șeful statului a convocat reprezentanții partidelor politice, pentru luni, 11 octombrie, la consultări, în vederea deblocării crizei politice. Klaus Iohannis va discuta cu delegații invitați despre posibilele soluții care să ducă la desemnarea unui nou premier și investirea unui guvern cu puteri depline.

Este procedura prevăzută de Constituție după ce Florin Cîțu și cabinetul său au fost demiși prin moțiune de cenzură votată în Parlament.

Conform programului anunţat de la Palatul Cotroceni, consultările vor începe de la ora 12,00, cu Partidul Naţional Liberal. La ora 13,00 sunt aşteptaţi reprezentanţii Partidului Social Democrat, iar la ora 14,00 delegații formațiunii Uniunea Salvaţi România. Consultările vor continua, după o pauză, la ora 16,00 cu Alianţa pentru Unirea Românilor și Uniunea Democrată Maghiară din România de la ora 16.30.

Ne puteți urmări și pe Google News

Runda de consultări se va încheia la ora 17,00 cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Actuala criză a fost declanșată și amplificată de Florin Cîțu, prin revocarea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției. Pas cu pas, Florin Cîțu a forțat demisia miniștrilor USR PLUS, le-a revocat secretarii de stat, șefii de agenții guvernamentale, prefecții și subprefecții. Iar refuzul lui Klaus Iohannis de a media această criză, atunci când se putea, a dus la căderea guvernului și la situația actuală.

Florin Cîțu a pierdut susținerea în Parlament

Președintele Klaus Iohannis este susținătorul lui Florin Cîțu, lucru care s-a văzut și la Congresul PNL din 25 septembrie. Șeful statului își dorește, nu este un secret pentru nimeni, ca acesta să continue la Palatul Victoria.

Doar că Florin Cîțu nu mai este dorit, nici măcar de parlamentarii PNL, în totalitate. Un grup de 41 de parlamentari liberali au transmis o scrisoare publică în care cer ca viitorul premier să fie Ludovic Orban. Pe lângă echipa susținătorilor lui Cîțu din PNL, acesta mai este agreat doar de UDMR, care ar schimba tabăra, imediat, dacă i s-ar propune să facă parte dintr-o altă majoritate.

Curtea Constituțională nu permite nominalizarea aceluiași premier după ce a fost dat jos prin moțiune de cenzură. De aceea, pentru președintee Klaus Iohannis, impunerea lui Florin Cîțu ca premier, în continuare, va fi o misiune imposibilă, având în vedere forțele coalizate împotriva acestuia, în Parlament.

Klaus Iohannis l-ar vrea tot pe Florin Cîțu

În plus, Iohannis nu poate trage foarte mult de timp, în ideea că ceilalți vor ceda și îl vor accepta pe favoritul său, așa cum părea că și-a propus, săptămâna trecută. România trece printr-o criză epidemiologtică foarte dificilă peste care s-a suprapus o criză a energiei și se prefigurează o recesiune economică.

Lungirea crizei politice, și tergiversarea procedurilor pentru investirea unui guvern cu puteri depline vor avea consecințe asupra imaginii lui Klaus Iohannis, dar și a partidului pe care îl susține, PNL. De altfel, scăderea în sondejele de opinie arată că nici PNL și nici Klaus Iohannis nu se mai bucură de susținere populară.

„Voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieşire din această criză. (...) Eu, personal, sunt total implicat şi eu sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieşire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern. Suntem în pandemie, suntem în plin val patru, pentru că prea puţini români s-au vaccinat.

Suntem într-o criză a preţurilor la energie, care nu a fost generată de noi şi este o criză globală şi va trebui să-i facem faţă. Pe de altă parte, suntem aproape în pragul iernii şi sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un Guvern cu puteri depline, deci este clar, cu maturitate, cu calm trebuie să găsim soluţii pentru această criză guvernamentală”, spunea, săptămâna trecută, şeful statului.

PNL este confortabil cu situația actuală

PNL a anunţat că se va prezenta la consultările cu şeful statului cu o delegaţie formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. Liberalii au anunțat că nu vor nominaliza nici un premier deoarece nu au o majoritate în Parlament, Pe de altă parte, însă, spun că singura lor propunere de premier, dacă li se va cere să facă guvernul, este Florin Cîțu.

Or, acest lucru înseamnă o continuare a crizei politice, dacă PNL nu va accepta să susțină un premier de la un alt partid politic, astfel încât să se poată constitui o nouă majoritate parlamentară.

„Având în vedere că, în acest moment, nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Naţional al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier", au transmis vinerea trecută liberalii.

PNL şi-a schimbat poziţia, după ce, anterior, anunţase că nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL.

PSD are în vedere declanșarea anticipatelor

PSD nu-și dorește neapărat să preia guvernarea în acest moment, deși este singurul partid care poate coaliza o majoritate în Parlament. Dat fiind situația pandemică și economică, social-democrații ar trebui să-și asume un risc foarte mare, care i-ar duce la pierderea alegerilor din 2024. Or, câștigarea alegerilor viitoare este principalul obiectiv al PSD, iar nu asumarea unei guvernări într-o perioadă foarte grea.

PSD a anunțat că nu merge la Cotroceni cu nicio propunere de premier, însă o decizie finală va fi luată luni dimineaţă la şedinţa Consiliului Politic Naţional.

„PSD nu merge în acest moment cu nicio propunere pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele, cel puţin, a unei părţi din această criză, cea politică, a girat-o până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu. (...) Analizăm această situaţie, vom vedea luni dimineaţă, înainte de a merge la Cotroceni. Avem un Birou Naţional, putem să facem şi un Consiliu Naţional (...). Dar, în acest moment, cred că în această fază nu suntem hotărâţi pentru că nu suntem siguri de intenţia preşedintelui”, a afirmat Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al social-democraţilor.

PSD solicită, însă, declanșarea alegerilor anticipate pentru rezolvarea acestei crize, propunând ca organizarea acestora să fie dată unui guvern de tehnocrați. Între timp, însă, social-democrații și-au mai nuanțat poziția și spun că și-ar putea asuma o guvernare în această perioadă.

Dacian Ciolos_Dan Barna_USRPLUS

Sursa: EEC/Răzvan Vălcăneanțu

USR dorește să rămână la guvernare

USR va merge la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie formată din: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea. USR PLUS își dorește să se întoarcă la guvernare, într-o coaliție alături de PNL și UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîțu. Această variantă nu este dorită de liberali care dau vina pe cei din USR pentru demiterea guvernului.

Delegaţia va avea un „mandat clar în privinţa reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească" într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare. Preşedintele formaţiunii, Dacian Cioloş, a reiterat că doreşte un alt premier pentru a continua guvernarea. Dacă PNL nu mai dorește să-și asume premierul, într-o coaliție alături de USR PLUS și UDMR, atunci propunerea partidului pentru poziția de premier va fi Dacian Cioloș.

„Suntem gata să continuăm într-o coaliţie cu PNL şi cu UDMR, dacă avem un alt premier. E de discutat cine poate să fie, dar cel puţin Florin Cîţu a demonstrat că nu e capabil să conducă un Guvern de coaliţie şi să modereze o relaţie de lucru între miniştri din diferite partide, ci îi atacă pe unii şi îi susţine pe alţii. De asta avem nevoie de un alt premier”, preciza Cioloş.

El a arătat că USR ar putea avansa un nume pentru funcţia de premier, menţionând că acesta poate fi el, Cristian Ghinea sau Cătălin Drulă.

AUR nu are nici un obiectiv la aceste consultări

AUR va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, însă nu ia în calcul o alianţă cu PSD la guvernare şi nu va susţine „niciodată” o alianţă PNL-UDMR-USR, pentru că este „toxică”, a anunţat, săptămâna trecută, copreşedintele AUR George Simion.

„Noi întotdeauna suntem deschişi la dialog şi vom participa întotdeauna la consultări. (...) Noi ne aliem doar cu poporul român, discutăm în schimb cu domnul Ciolacu pentru a găsi o formulă bună de Guvern de specialişti. (...) Coaliţia asta toxică (PNL-UDMR-USR - n.r.) a arătat ce poate. Nu o să ne aliem şi nici nu o să-i susţinem cu votul nostrum”, a precizat Simion.

Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

UDMR nu exclude o nouă guvernarecu cu PSD

UDMR va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, iar dacă PSD nu vine cu o coaliţie, „PNL are următoarea prioritate”.

„Noi tot timpul mergem la consultări, indiferent unde ne aflăm, de ce parte a Parlamentului - în opoziţie sau la guvernare. Mergem la consultări şi, bineînţeles, după consultări, vom şti cine cu ce propunere vine, cine ce propunere are. (...) Dacă PSD nu vine cu o coaliţie, PNL are următoarea prioritate, care ar avea capacitatea de a coagula o majoritate pentru a susţine un guvern, să câştigăm timp, să trecem peste iarnă şi bineînţeles acest lucru înseamnă că, după aceea, de fiecare dată trebuie să negociem pentru susţinerea guvernului”, a menţionat Kelemen Hunor.

Guvernul Cîţu a fost demis marţea trecută, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost votată de Parlament.