Preşedintele Traian Băsescu a afirmat astăzi, la începutul întâlnirii cu reprezentanţii partidelor parlamentare, că declararea unilaterală a independenţei Kosovo este un act pe care România îl consideră "ilegal" şi a precizat că orice comparaţie între Kosovo şi România este lipsită de fundament.
La întânirea de la Cotroceni participă premierul Călin Popescu Tăriceanu, Puiu Haşotti (PNL), Emil Boc, Gheorghe Flutur (PDL), Mircea Geoană, Titus Corlăţean (PSD), Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcaş, Ilie Ilaşcu (PRM), Marko Bela, Kelemen Hunor (UDMR) şi Varujan Pambuccian (Grupul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară).
Băsescu le-a spus reprezentanţilor partidelor că poziţia României faţă de problema Kosovo, exprimată la Consiliul European din decembrie 2007, precum şi poziţiile exprimate pe acelaşi subiect de către şeful statului şi premier rămân neschimbate.
Şeful statului a mai spus că doreşte să atragă atenţia liderilor partidelor ca, prin declaraţiile pe care aceştia le vor da, să nu creeze tensiuni în mod nefondat. Declaraţie comună Şi Parlamentul urmează să se reunească, în această seară, pentru a adopta o Declaraţie referitoare la Kosovo, a anunţat preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, precizând că poziţia este "fermă", de "nerecunoaştere a independenţei" provinciei. Birourile permanente reunite au decis adoptarea acestei declaraţii. Văcăroiu a precizat că există două proiecte de declaraţie care vor fi discutate de Comisiile de politică externă ale Legislativului.
Preşedintele Senatului a mai anunţat că o nouă şedinţă a Birourilor reunite va avea loc în jurul orei 18.00, pentru aprobarea textului Declaraţiei propus de comisii, iar Parlamentul urmează să se reunească în jurul orei 19.00.
Consiliul UE nu a ajuns la un consens Consiliul de miniştri de externe al Uniunii Europene a hotărât că decizia de a susţine sau nu independeţa Kosovo aparţine fiecărei ţări în parte. Astfel că după o jumătate de zi de discuţii, miniştrii de externe ai UE nu au ajuns la o poziţie valabilă pentru toate ţările membre.(Alexandra-Livia Dordea)
Poziţia partidelor politice
La ieşirea de la consultări, liderul PRM a catalogat poziţia preşedintelui Băsescu drept una realistă şi constructivă.
Vadim Tudor a mai afirmat că "trebuie sa ne apărăm integritatea teritorială" pentru ca "situaţia explozivă din Kosovo să nu devină un precedent periculos pentru ţara noastră".
Preşedintele PRM a vorbit şi despre "declaraţiile absolut inacceptabile" ale liderilor minorităţii maghiare şi a cerut premierului Tăriceanu eliminarea UDMR din guvern, avertizând ca "pe 15 martie vor avea loc tulburări în Transilvania".
Corneliu Vadim Tudor a mai spus că trupele româneşti din Kosovo ar trebui să se întoarcă în ţară "să nu fim percepuţi şi noi ca trupe de ocupaţie în Kosovo."
Şi preşedintele PC, Daniela Popa, a afirmat că a cerut autorităţilor să nu recunoască independenţa provinciei Kosovo. Popa a salutat consensul partidelor politice şi a precizat că şi+ar fi dorit ca declaraţia din partea României sa fie mai "tranşantă".
Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că partidul său are "o poziţie care concordă cu poziţia preşedintelui şi cu cea a celorlaltor partide". Astfel, Antonescu a precizat că "nu sunt reunite condiţiile pentru recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo, iar motivele sunt clare". De asemenea, liderul liberal a subliniat că nu există "nici motivele, nici posibilitatea" ca analogia cu România să fie făcută.
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a anunţat că partidul său susţine poziţia adoptată de autorităţi, aceea de nerecunoaştere a provinciei Kosovo. Boc a comentat că "UDMR trebuie să iasă din duplicitate", căci nu poate fi la guvernare, şi, în acelaşi timp, să susţina independenţa Kosovo.
Băsescu: România îşi menţine poziţia
Şeful statului a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după discuţiile de la Palatul Cotroceni, că România nu va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo din motive precum acordarea de drepturi colective minorităţilor şi nerespectarea integrităţii teritoriale a Serbiei.
Alte motive invocate de preşedinte se referă la nerespectarea principiului inviolabilităţii frontierelor şi a suveranităţii Serbiei, dar şi faptul că nu a existat o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU care să reglementeze declaraţia de independenţă făcută la Priştina.
De asemenea, Băsescu a reclamat şi faptul că partea sârbă şi cea albaneză nu au ajuns la o soluţie comună, prin negocieri directe, şi a opinat că "în momentul de faţă ambele părţi pierd".
Traian Băsescu a mai anunţat că activitatea Biroului diplomatic al României de la Priştina va înceta. (Cristina Botezatu)