Evenimentul Zilei > Actualitate > Aici se construiau arme nucleare. Imagini cu labirintul secret al naziştilor din Al Doilea Război Mondial. A fost descoperit într-un loc uimitor | FOTO
Aici se construiau arme nucleare. Imagini cu labirintul secret al naziştilor din Al Doilea Război Mondial. A fost descoperit într-un loc uimitor | FOTO

Aici se construiau arme nucleare. Imagini cu labirintul secret al naziştilor din Al Doilea Război Mondial. A fost descoperit într-un loc uimitor | FOTO

Labirintul cu tuneluri subterane are o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi a fost descoperit săptămâna trecută, scrie Dailymail.co.uk.

Labirintul a fost descoperit în apropierea oraşului St. Georgen an der Gusen, Austria. Săpăturile au început după ce cercetătorii au depistat niveluri ridicate de radiaţii în zonă. După asta au venit şi ipotezele cum că în acest loc au fost create arme nucleare de nazişti în Cel De-al Doilea Război Mondial.

Regizorul de documentare Andreas Sulzer, care conduce procedurile de excavare, a spus pentru Sunday Times că situl este "probabil cea mai mare uzină secretă de producţie de arme din Al Treilea Reich".

Ipoteze diferite sugerează că uzina are legătură cu fabrica subterană B8 Bergkristall, unde Messerschmitt Me 262, primul avion militar operaţional, a fost construit, dar şi cu lagărul de concentrare Mauthausen-Gusen

Sclavii din lagăre au fost folosiţi pentru construcţia ambelor complexe, 320.000 de deţinuţi lucrând în condiţii subterane extrem de dure. Dar, în timp ce situl Bergkristall a fost explorat de Aliaţi şi de Rusia după războ, naziştii se pare că au depus eforturi intense pentru a ascunde aceste tuneluri.

Intrarea a fost descoperită numai după ce echipa de excavare, formată din istorici şi oameni de ştiinţă, a pus cap la cap informaţii din documente desecretizate şi mărturii de la participanţi.

Mai mult, experţii au descoperit căşti care au aparţinut trupelor SS şi alte relicve naziste.

Excavarea a fost oprită săptămâna trecută de poliţie, care a cerut grupului de cercetători să obţină un permis pentru efectuarea de cercetări în situri istorice. Dar conducătorul misiunii, Sulzer, este încrezător că se vor întoarce la muncă luna viitoare:

"Prizonierii din lagărele de concentrare din jurul Europei erau aleşi cu grijă pentru abilităţile lor speciale – fizicieni, chimişti şi alţi experţi – ca să lucreze la acest proiect monstruos şi le suntem datori victimelor cu deschiderea sitului şi arătarea adevărului în final"

Cercetarea a fost declanşată de un documentar realizat tot de Sulzer despre încercarea lui Hitler de a construi o bombă atomică. Cercetătorul se referea în acest film la texte de jurnal scrise de un fizician care fusese chemat să lucreze pentru nazişti, existând şi probe potrivit cărora mai mulţi oameni de ştiinţă lucrau pentru un proiect secret condus de generalul SS Hans Kammler.

În căutarea în arhive din Germania, Moscova şi Statele Unite după dovezi de proiecte de construire a armelor nucleare, Sulzer a descoperit că, la data de 2 ianuarie 1944, 272 de deţinuţi din Mauthausen au fost luaţi din lagărul de la St. Georgen ca să înceapă construirea unei galerii secrete.

Până în luna noiembrie a aceluiaşi an, 20.000 din 40.000 de muncitori sclavi au murit lucrând la tuneluri. După război, Austria a cheltuit zeci de milioane de euro ca să toarne ciment  în cele mai multe dintre tuneluri. Sulzer şi colegii săi sunt însă de părere că au ratat o secţiune secretă unde a fost condusă cercetarea atomică.

Experţii încearcă să descopere dacă există o legătură între St Georgen şi siturile din Germania, unde oameni de ştiinţă erau adunaţi în timpul celui de-al Treilea Reich în încercarea de a atinge eforturile americanilor de a construi arma supremă, scrie Dailymail.co.uk.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: