Constantin Roibu, sponsor la handbal pe banii statului

Directorul Oltchim "a ajutat" echipa locală cu milioane de euro, deşi combinatul din Râmnicu Vâlcea e în pragul falimentului. În ultimele două luni, 1.161 de salariaţi au fost trimişi în şomaj.

În ultimii patru ani, directorul general al Oltchim SA, Constantin Roibu, a sponsorizat echipa de handbal cu acelaşi nume cu milioane de euro anual, deşi combinatul a ieşit mereu în pierdere. Surse din cadrul Ministerului Finanţelor ne-au spus că este o adevărată inconştienţă să faci sponsorizări atunci când firma ta este în pierdere, aceasta însemnând, practic, să-ţi baţi joc de banii acţionarilor. Acţionarul majoritar al Oltchim este statul, prin Ministerul Economiei (54%). Fală pe bani publici Potrivit datelor oficiale, Oltchim SA a susţinut financiar clubul sportiv de handbal, numai în 2010, cu mai bine de 10 milioane de lei. Suma a reprezentat 96% din totalul cheltuielilor de sponsorizare efectuate de combinat anul trecut. Codul Fiscal prevede o serie de facilităţi pentru societăţile comerciale care fac sponsorizări, dar numai dacă acestea sunt profitabile. În această situaţie, societatea îşi poate scădea o sumă din impozitul pe profit. Evident că legiuitorul a gândit că nimănui nu i-ar trece prin cap să facă o sponsorizare altfel decât în situaţia în care are de unde să o facă, adică din profit. Or Oltchim nu a mai obţinut profit încă din 2007, an din care a ieşit, mereu, pe pierdere, dar a sponsorizat echipa de handbal cu aproape 10 milioane de euro în total, fără ca cineva din Ministerul Economiei (acţionarul majoritar al Oltchim) să se deranjeze să-l tragă la răspundere pe directorul general Constantin Roibu. Angajaţii Oltchim, fără job Surse din cadrul organelor de control financiar ne-au declarat că acesta este un exemplu tipic de management aberant, deoarece cheltuielile cu sponsorizările nu sunt deductibile. "Să faci sponsorizări, când nu obţii profit, este o catastrofă deoarece întreaga sumă devine pierdere netă pentru societate", ne-au declarat sursele. În ultimii trei ani, Oltchim a raportat pierderi de peste 200 milioane de lei, iar în lunile august şi septembrie, combinatul din Râmnicu Vâlcea a trimis în şomaj tehnic 1.161 de salariaţi, atât din rândul celor care lucrează la Râmnicu Vâlcea cât şi dintre cei care îşi desfăşoară activitatea la punctul de lucru de la Divizia petrochimică de lângă Arpechim Piteşti. Salarii de sute de mii de euro "Evenimentul Zilei" i-a solicitat directorului general Constantin Roibu să ne precizeze ce facilităţi fiscale a obţinut combinatul datorită sponsorizărilor, în situaţia în care societatea a înregistrat doar pierderi în ultimii ani. Roibu însă nu a răspuns solicitărilor noastre. Presa a scris că patru dintre cele mai bune jucătoare de la echipa de handbal câştigă peste 100.000 de euro pe an, jucătoarea Cristina Neagu primind chiar 150.000 de euro (12.500 euro/ lună).

Constantin Roibu este director peste combinatul din Vâlcea de 20 de ani, timp în care s-au înregistrat numai pierderi. 10,7 milioane de euro a virat Roibu, din banii Oltchim, în contul echipei de handbal, între 2005 şi 2010 Citiţi şi:

  • Roibu va alege managerul privat de la Oltchim
  • Cum a distrus baronul Constantin Roibu combinatul Oltchim
  • Lumea strâmbă şi bănoasă a lui Roibu-împărat de la Oltchim
  • Combinatul Oltchim, în pragul falimentului