Consiliul Superior al Magistraturii face plângere la Comisia Europeană. „Reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare”

Consiliul Superior al Magistraturii face plângere la Comisia Europeană. „Reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare”

CSM se va adresa Comisiei European, din cazua presiunilor la care consideră că este supusă instituția

UPDATE: Ca urmare a acuzațiilor formulate de CSM, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a replicat printr-un comunicat în care se precizează: „În cursul zilei de azi, 17 februarie 2020, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție l-au audiat, în calitate de martor, pe domnul procuror Solomon Nicolae Andrei, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Dosarul penal în care a avut loc audierea nu vizează activitatea Secției pentru procurori, ca și componentă a Consiliului Superior al Magistraturii, ci vizează modul de desfășurare a activității unora dintre membrii Secției pentru procurori”

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acuzat, astăzi, prin intermediul unui comunicat, Secția Specială de anchetare a magistraților, despre care susține că face presiuni. În aceste condiții, cei de la CSM se vor adresa Comisiei Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Având în vedere informațiile apărute în mass media privind citarea a doi membri ai Secției pentru procurori la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Secția face următoarele precizări:

La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea.

La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de același procuror Adina Florea.

Despre citarea celor doi membrii CSM, s-au scurs  informații în mass media în dimineața zilei de 17 februarie, înainte  desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerul Public, dintre care două au fost negative.

Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membrii ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizate instituțională.

Secția pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.

Secția pentru procurori va continua să-şi exercite atribuțiile constituționale de garantare a independenței fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său”, se precizează în comunicat.