Consiliul Național Secuiesc (CNS) a subliniat, printr-un comunicat dat publicității miercuri, că viitorul României nu poate fi construit pe ură.
Consiliul de Autoadministrare al Ținutului Secuiesc (SZÖT) al UDMR a cerut președintelui Klaus Iohannis să își retragă afirmația iresponsabilă și să le ceară scuze maghiarilor, deoarece a instigat în mod deschis împotriva unei minorități naționale.
Cele două consilii (CNS şi SZÖT) au reacționat la afirmația președintelui Klaus Iohannis. Președintele și-a exprimat opinia în contextul în care Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul de lege privind autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și a subliniat: Partidul Social Democrat (PSD), partid care reprezintă cea mai mare putere în Parlament, „luptă ca să dea Ardealul maghiarilor".
Potrivit comunicatului CNS, iniţiatorul proiectului de lege privind statutul de autonomie mult disputat, mesajul șefului statului este „o instigare deschisă împotriva cetățenilor României de naționalitate maghiară, este o instigare deschisă și nesăbuită împotriva Ungariei, țară vecină, și încalcă prevederile acordului interstatal încheiat între cele două țări”.
CNS a mai transmis: Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc este un proiect de lege constructiv, care se bazează pe voința secuilor, pe disponibilitate la dialog, iar includerea acestui proiect în cuprinsul unui act normativ garantează cetățenilor Ținutului Secuiesc o egalitate absolută și efectivă în drepturi.
„Nici șeful statului şi nici partidele politice românești nu au o viziune despre viitor. Cu toate că li s-ar cuveni să știe măcar atât că viitorul unei țări nu poate fi construit pe ură" - subliniază CNS, care mai precizează că nu va renunța la autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și va lupta și în viitor pentru obținerea autonomiei prin toate mijloacele democratice aflate la dispoziția sa. Consiliul de Autoadministrare al Ținutului Secuiesc (SZÖT) al UDMR a amintit că proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost depus în Parlamentul României în 2004, în 2012, în 2017 și în 2019, așadar acest proiect nu conține nicio noutate.
„Toate comunitățile au dreptul să stabilească obiective politice legitime și pentru a le reprezenta pe acestea, iar noi am solicitat autonomia întotdeauna în mod deschis, ferm, în cadrul statului de drept și al democrației și nu am spus niciodată altceva decât că autonomia Ținutului Secuiesc poate fi realizată doar în cadrul statului român, conform legii adoptate în Parlament", se mai arată în comunicatul CNS.