Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice (CNECS) a publicat, pe site, decizia prin care respinge acuzațiile de plagiat împotriva primarului Craiovei, Olguța Vasilescu. Decizia consiliului a fost luată în iunie, dar a fost postată după hotărârea luată în iulie referitoare la acuzațiile de plagiat împotriva lui Gabriel Oprea.
Potrivit raportului final al CNECS, semnat de vicepreședintele Vergil Muraru, „acuzațiile de plagiat nu se susțin”. CNECS afirmă că „elementele (...) suspecte de plagiat (...) constituie o concentrație inferioară unui volum procentual de 1%” din teza de doctorat. Într-un alt paragraf, CNECS afirmă că „totalul elementelor detectate ca grup de cuvinte plagiate constituie un volum inferior unui procent de 5%” din totalul lucrării.
La 26 decembrie 2014, comisia de etică a Universității București a publicat un raport de expertiză referitor la doctoratul Olguței Vasilescu în care se arată că majoritatea textului din capitolul 3 constă în reformulări ale textului inițial al lui Pareto de tip propoziție cu propoziție, fiind foarte rare sintetizări de paragrafe sau subcapitole.
Referitor la regulile de redactare a tezei de doctorat, în raportul Cosimei Rughiniş de la Comisia de Etică a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Universitatea din Bucureşti (UB), citat de Mediafax, se precizează că "bibliografia nu permite identificarea lucrărilor consultate de autoare în vederea redactării lucrării" şi că "din lucrare lipsesc unele capitole și subcapitole menite a evidenția elementele de noutate pe care autoarea își propune să le introducă prin intermediul tezei". De asemenea, conform raportului, practicile de atribuire a surselor ideilor care alcătuiesc conținutul tezei nu permit discriminarea contribuției autoarei la subiectul tratat și nici verificarea afirmațiilor pe care ea le atribuie altor surse.