Potrivit deciziei lui Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, mai bine de jumătate din cei 1.000 de asistenţi maternali din judeţ vor rămâne fără loc de muncă.
Hotărârea vine la scurt timp după ce sindicaliştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC) Iaşi au câştigat în instanţă, prin decizie definitivă, irevocabilă şi executorie, o serie de sporuri şi drepturi salariale: plata concediului, plata zilelor de sâmbătă şi duminică la valori duble şi plata muncii prestate în sărbătorile legale. Instanţa a obligat DGASPC Iaşi să plătească angajaţilor săi suma totală de 1 milion de euro, iar aceşti bani ar trebui asiguraţi de CJ Iaşi.
“Nu avem bani şi atunci vom reduce numărul asistenţilor maternali. Cheltuielile pe care le avem cu asistenţa socială sunt extrem de mari, mai mult de jumătate din buget se duce acolo. Avem aceste şcoli speciale, foarte costisitoare, acele centre de zi pentru persoane cu dizabilităţi grave, sunt cheltuieli extrem de mari, iar dacă ni se aduc alte poveri financiare vom fi perturbaţi în activitatea noastră şi vor suferi foarte mulţi. Din 1.000 de asistenţi maternali vor rămâne numai 360. Un asistent care avea înainte grijă de un copil va lua acum în grijă trei copii, aşa cum este norma în toate ţările civilizate”, a declarat Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi.
Pentru ca situaţia să arate în final exact cum spune Simirad, Ion Florin, directorul DGASPC Iaşi şi-a trimis astăzi asistenţii sociali pe teren pentru a începe trierea asistenţilor maternali.
“În maxim două săptămâni vom prezenta la CJ un plan de reducere a cheltuielilor pentru toate măsurile de protecţie. De azi echipele de asistenţi sociali vor face o evaluare a situaţiei copiilor aflaţi în asistenţă maternală şi o evaluare a asistenţilor maternali, pentru a se vedea câţi nu mai îndeplinesc condiţiile să rămână. La finalul evaluării vom şti care sunt exact măsurile pe care le vom lua pentru a trece cu bine de această criză”, a declarat Ion Florin, directorul DGASPC Iaşi.
“Simirad este dictatorial, el nu se consultă cu nimeni!”
La aflarea planului de remaniere gândit de Constantin Simirad, sindicaliştii de la DGASPC Iaşi au luat foc. “Domnul Simirad este dictatorial, ce spune asta face, nu se consultă cu nimeni. Chiar dacă prestează muncă la domiciliu asistenţii maternali au aceleaşi drepturi ca oricare alt salariat. Reevaluarea pe care vor să o facă acum este abuzivă şi discriminatorie. Ei au spus dinainte câţi oameni vor să de afară, înainte de a face evaluarea, dacă merg în instanţă cu proba câştig sigur. De doi ani de când sunt lider de sindicat am câştigat toate procesele cu direcţia. Un asistent maternal ia un salariu de 600 lei plus sporuri de 25%, salariul ajunge cam pe la 800 lei. Restul, până la 1.800 lei pe lună sunt banii copilului, bani de rechizite, de hrană, de haine.
Cum Statul nu mă poate obliga să fac trei copii la fel nu mă poate obliga să iau în îngrijire de la el trei copii. În plus, ca să iei trei copii în îngrijire trebuie să ai şi spaţiul necesar. Pentru fiecare salariat dat afară voi acţiona în instanţă direcţia iar celor care vor semna deciziile de plecare le voi face plângere penalâ pentru abuz în serviciu. Oamenii ăştia au contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată, nu pot fi daţi afară aşa. În ceea ce priveşte banii pe care îi avem de primit de la ei le-am trimis deja două notificări pentru a ne da tabelul cu fiecare angajat cât are de luat, nu au răspuns, am cerut avocatului să înceapă executarea silită a direcţiei. Indiferent de sursa de finanţare, sentinţa trebuie pusă în aplicare”, a explicat Cătălin Toma, liderul sindicatului “Nova Vita”.
La ora actuală, în judeţul Iaşi sunt peste 1.100 de copii aflaţi în grija asistenţilor maternali şi aproximativ 1.000 de asistenţi maternali profesionişti. În unele cazuri şi soţul şi soţia sunt asistenţi maternali profesionişti iar aceştia pot avea în îngrijire chiar şi patru – cinci copii, dacă spaţiul locativ le permite.
Practic, lăsarea în şomaj a ambilor parteneri ar însemna un dezastru pentru astfel de familii. O condiţie de bază pentru a fi asistent maternal este să nu ai vreo altă slujbă în paralel. La Iaşi, din cei aproape 1.000 de asistenţi maternali 60 sunt pensionari şi cumulează pensia cu salariul.