Consiliul Fiscal: Ținta de deficit bugetar, în pericol!

Consiliul Fiscal consideră că sunt riscuri persistente în ceea ce priveşte atingerea ţintei de deficit bugetar pentru 2012, chiar şi în condiţiile în care ţinta de deficit pe cash a fost revizuită în creştere la 2,2% de la 1,9%.

"Chiar şi în cazul revizuirii ascendente a ţintei de deficit bugetar, în opinia Consiliului Fiscal sunt persistente riscuri în ceea ce priveşte atingerea acesteia, având în vedere revizuirea descendentă a proiecţiei de creştere economică, precum şi datele privind execuţia bugetară la finele trimestrului întâi, în condiţiile în care încadrarea în plafonul de deficit s-a produs pe fondul decalării în luna martie a plăţii trimestriale a impozitului pe profit, precum şi a unei recrudescenţe a acumulării de arierate la nivelul bugetului de stat şi al bugetelor locale", se arată în Raportul anual pe 2011 al Consiliului Fiscal, condus de Ionuț Dumitru.

În opinia Consiliului Fiscal, în noul context creat de schimbarea de Guvern şi de noua configuraţie a majorităţii parlamentare survenite recent este necesară o actualizare cu celeritate a strategiei fiscal-bugetare, cu scopul promovării unui cadru fiscal bugetar predictibil, bazat pe reguli şi ţinte clare. Din perspectiva legii responsabilităţii fiscal bugetare, art. 23 lit. c) se prevede drept clauză derogatorie pentru revizuirea cadrului fiscal bugetar schimbarea Guvernului.

Instituţiile financiare internaţionale şi autorităţile române au convenit, recent, o relaxare a ţintei de deficit bugetar pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB, a anunţat, miercuri, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, la conferinţa de la finalul celei de-a cincea misiuni în România.

Bugetul general consolidat înregistra, la finalul lunii martie, un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, încadrându-se în ţinta de deficit stabilită cu organismele financiare internaţionale, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice, publicate în 27 aprilie.