De asemenea, instituția și-a exprimat preocuparea și față de faptul că nu au fost oferite, în acelaşi timp, modalităţi de compensare care să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Declarația vine în contextul în care ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost prezent zilele trecute la Strasbourg, pentru a explica situaţia.


Recursul compensatoriu a fost abrogat. Decizie de ultim moment


Comunicatul oficial al Comitetului de Miniştri aminteşte de „vechile probleme structurale” ale României cu suprapopularea închisorilor şi condiţiile de detenţie inumane şi degradante, dar şi că s-au obţinut progrese importante, mai ales în ceea ce priveşte reducerea supraaglomerării.

Instituția de la Strasbourg anunţă că a luat notă de explicaţiile referitoare la efectele contraproductive ale recursului compensatoriu şi salută angajamentul guvernului de la Bucureşti de a elabora un plan comprehensiv de acţiune.


Ne-a trecut glonțul pe la ureche! România, doar recomandare pentru penitenciare


Ministrul Cătălin Predoiu este invitat, ca în martie 2020, să prezinte comitetului aceste măsuri, precum şi un sistem de compensare în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu efect retroactiv, care să acopere toate cazurile similare aflate în prezent sau care ar putea fi aduse în atenţia CEDO.

Predoiu a apreciat, la rândul său, că discuţiile de la Strasbourg au fost dificile, dar pozitive. Ministrul Justiției a declarat că i-a convins pe membrii Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să facă în loc recomandări.


Predoiu refuză să-și asume singur desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților. Problema este pasată întregului Guvern

Te-ar putea interesa și: