Situaţie unică, dar şi hilară, în şedinţa de astăzi a Consiliul Judeţean Constanţa. Deşi toate cele 42 proiecte de hotărâre supuse votului consilierilor judeţen, au fost iniţiate de Nicuşor Constantinescu, acesta a fost nevoit să rămână în biroul său aflat la doi paşi de sala de şedinţă. Preşedintele CJ Constanţa are interdicţie, de la instanţă, să comunice cu consilierii judeţeni în dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal, în care este cercetat sub control judiciar.
Nicuşor Constantinescu a emis, încă de ieri, o dispoziţie prin care îl deleagă pe vicepreşedintele CJ Constanţa, Cristinel Dragomir, să conducă şedinţa de astăzi. De frica judecătorilor, angajaţii CJ Constanţa sunt atenţi la fiecare mişcare. Proiectele de hotărâre au ajuns la vicepreşedinte prin intermediul aparatului de specialitate al CJ Constanţa. “Proiectele au fost postate pe siteul CJ C, le-am avut şi la comisii. Domnul preşedinte Nicuşor Constantinescu nu are voie să comunice cu noi, dar noi comunicăm cu aparatul de specialitate” a explicat vicepreşedinte CJC Cristinel Dragomir.
Vot „prudent” al consilierilor PNL
Sub privirile atente ale bodygardului personal şi ale purtătorului de cuvânt al preşedintelui CJC, s-au votat toate proiectele lui Nicuşor Constantinescu. Mai puţin cel care stabilea bugetul pe 2015 al Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa împotriva căruia au votat consilierii judeţeni PNL. „Directorul acestei regii este cercetat penal de către DNA, împreună cu Nicuşor Constatinescu” a fost argumentul „solid” al prudenţilor consilieriai opoziţiei. Proiectul de hotărâre privind bugetul pe 2015, cea mai importantă iniţiativă a preşedintelui absent Nicuşor Constantinescu, a trecut cu o singură abţinere, a unui consilier liberal.
Interdicţia impusă de instanţă preşedintelui CJ Constanţa,”caz unic în lume”
Aleşii judeţeni ai PSD îi iau apărarea preşedintelui CJ Constanţa dar dau de înţeles că nici nu pot încălca decizia instanţei. Consilierul PSD Dumitru Florea crede că interdicţia impusă lui Nicuşor Constantinescu „este un caz unic în lume pentru că, ştiu, prezenţa lui nu este neapărat necesară dar, din punctul meu de vedere personal, este nevoie de el în şedinţă, e ales de populaţie”. Este aprobat de colegul său de partid, Laureţiu Marin care crede că ”decizia judecătorilor blochează decizia populaţiei care l-a ales pe domnul preşedinte”.
„Nu-l putem vedea pe domnul preşedinte din cauza semnalelor non verbale. Ca Elena Udrea”
Discuţia se înfierbântă, Ecaterina Prodan (PSD) admite că preşedintele îşi poate exercita totuşi funcţia chiar dacă nu poate comunica cu consileirii judeţeni. „Nici să ne vadă nu are voie pentru că dacă te vezi cu cineva poţi să îi faci cu ochiul. Sunt o grămadă se semnale non verbale, ca la Elena Udrea” comentează Laurenţiu Marin. Îi linişteşte consilierul PDL Nicolae Ciucă. „Ne descurcăm şi fără el. Văd că CJC are reprezentanţi buni care ştiu ce au de făcut, sunt în materie”. Concluzia o trage consilierul PSD Ion Radu, convins că e un vid legislativ. „Conform legii 215, a administraţiei publice locale, preşedintele poate lua legătura cu CJC dar conform Noului Cod Penal nu i se permite să ia legătura cu cei care sunt şi fac parte din acel dosar. E limpede”.