Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a renunţat la proiectul său de reformă şi a aprobat în unanimitate "USA Freedom Act", adoptat miercuri de către Comisia Juridică, o versiune preferată de către apărătorii libertăţilor civile.

Casa Albă a anunţat, ulterior, că susţine iniţiativa.

"Propunerea lor de lege este o etapă foarte bună", a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, "iar noi suntem pregătiţi să continuăm negocierile cu membrii conducerii Camerei şi pentru examinarea (proiectului) în plenul Camerei într-un viitor apropiat", a adăugat ea.

Este un lucru rar ca reforme, mai ales asupra unor subiecte atât de controversate ca NSA, să obţină o unanimitate în Congres.

Textul, a cărei examinare în plenul Camerei Reprezentanţilor nu a fost programată încă, pune capăt colectării sistematice a metadatelor (numărul apelat, ora şi durata apelului) de către NSA de la operatori.

FBI şi NSA urmează ca în prealabil să obţină un mandat individual de la Curtea secretă Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), în baza unor "suspiciuni rezonabile" şi abia după aceea să poată să ceară operatorilor date telefonice despre un anumit număr de telefon, în cadrul unei anchete în domeniul luptei împotriva terorismului, pentru o perioadă de 180 de zile.