Consecințele încălzirii uleiurilor de gătit. De ce riști să te îmbolnăvești dacă mănânci prăjeli

Consecințele încălzirii uleiurilor de gătit. De ce riști să te îmbolnăvești dacă mănânci prăjeli Sursa foto: Dreamstime

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat de ce baia de ulei este extrem de periculoasă pentru sănătate. Multe gospodine fac mâncare prăjită fără să se gândească la consecințe.

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a declarat că baia de ulei este foarte nocivă pentru organism și că oamenii trebuie să evite prăjelile. Mâncarea prăjită nu este doar extrem de periculoasă pentru sănătate, ci și calorică.

„Baia de ulei este un mod de gătire destul de nociv pentru organismul nostru. Un aliment, spre exemplu cartofii, absorb ca un burete uleiul în procesul de prăjire. Aceştia adăugă de 3 ori mai multe calorii decât dacă ar fi gătiţi la cuptor sau fierţi.

Pe lângă efectul negativ al prăjelii asupra sănătăţii noastre, aceasta vine şi cu un exces de calorii care duc la o creştere în greutate. Dacă dorim să tragem la tigaie anumite alimente, să ne asigurăm că nu folosim o cantitate prea mare de ulei, cum ar fi baia de ulei. O lingură este suficientă la o tigaie. Dacă dorim să ne extragem beneficiile nutritive din ulei, acesta se adăugă la finalul gătirii, pentru a oferi gust şi nutrienţi foarte importanţi pentru organismul nostru”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alimente prăjite, extrem de periculoase pentru sănătate

Studiile arată că alimentele prăjite cresc și riscul de obezitate, hipertensiune arterială și alte afecțiuni. La studiul realizat de cercetătorii chinezi au participat 140.728 de persoane cu vârste de peste 11 ani. Participanții diagnosticați cu depresie în primii doi ani au fost excluși, iar rezultatele arată că un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat mâncare prăjită. În cazul persoanelor care au consumat cartofi prăjiți în mod frecvent, s-a observat o creștere cu 2% a riscului de depresie comparativ cu carnea albă prăjită.

„Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce presupune: că un aport mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie. Cu toate acestea, calea cauzală ar putea merge la fel de ușor în direcția inversă: persoanele cu anxietate/depresie apelează la „mâncare confortabilă” cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru o oarecare ușurare” , a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață.