Evenimentul Zilei > Politica > Congresul USR-PLUS: Dacian Cioloș vrea să schimbe „istoria” după „accidentele” de la Constanța și Colectiv. „La un click distanță” FOTO
Congresul USR-PLUS: Dacian Cioloș vrea să schimbe „istoria” după „accidentele” de la Constanța și Colectiv. „La un click distanță” FOTO

Congresul USR-PLUS: Dacian Cioloș vrea să schimbe „istoria” după „accidentele” de la Constanța și Colectiv. „La un click distanță” FOTO

Congresul USR-PLUS, în cadrul căruia urmează să fie validată preluarea președinției formațiunii politice de către Dacian Cioloș și în care se va stabili noua componență a Biroului Național, a început, sâmbătă, 2 octombrie, la Romexpo. După o luptă foarte strânsă cu contra-candidatul Dan Barna, Cioloș a câștigat alegerile cu 50.9% dintre voturile exprimate: fostul prim-ministru a obținut 19.603 voturi, în timp ce Barna a reprezentat opțiunea a 18.908 dintre colegii de partid.

1.200 de delegați din întreaga țară se află la București pentru a participa la Congresul USR-PLUS. În sala de la Romexpo va fi permis accesul simultan a maximum 150 de persoane, iar prezența poate să aibă loc doar în condițiile în care delegații sunt vaccinați, potrivit regulilor anunțate de politicieni.

„Acest congres are în el potenţialul de a schimba istoria acestei ţări”

La debutul Congresului USR-PLUS, Dacian Cioloș a declarat că în urma fuziunii dintre cele două partide, USR-PLUS devine mai puternic. Noul președinte a subliniat importanța cooperării și comunicării dintre membrii ambelor grupări. În acest sens, Cioloş a spus că există membri care sunt „la un click distanţă”, dar şi alţii, pentru care „clickul este încă la distanţă”.

„Suntem mai puternici prin această fuziune, dar trebuie să ştim că suntem în acelaşi timp şi mai singuri. Trebuie însă să răzbim şi să învăţăm să lucrăm unii cu alţii chiar dacă aparent suntem diferiţi. Avem în partid, în mare, două profile de membri. Cei la un click distanţă şi cei pentru care clickul este încă la distanţă, deşi primii se spune că nu există, că sunt virtuali, că nu sunt reali – deşi au fost mereu acolo, au susţinut moral, politic şi financiar acest proiect, chiar dacă nu au ieşit în stradă la campanii, totdeauna şi cu toţii. Ceilalţi, din diferite motive, nu sunt încă familiarizaţi sau obişnuiţi să trăiască on-line. Sunt la fel de reali şi parte a lumii şi motivaţiei noastre. Ne aduc aproape de realităţile cotidiene ale societăţii noastre, iar perspectiva şi aşteptările lor sunt o bună busolă pentru lucrurile pe care trebuie să le facem. E timpul, deci, să aducem aceşti doi membri împreună în partidul nostru, să încetăm negarea sau dezbinarea lor, pentru că – extrapolând la realitatea externă a partidului – asta e datoria noastră faţă de toţi românii, să îi unim şi să îi aducem împreună”, a declarat Dacian Cioloş.

În afara USR-PLUS, „nu mai există niciun partid care să creadă atât de mult în modernizarea țării”, a oferit asigurări noul președinte al formațiunii, lăudând puterea și convingerea politicienilor.

„Acest congres are în el potenţialul de a schimba istoria acestei ţări. De astăzi putem spune fără nicio urmă de îndoială că România are un partid reformist, proeuropean, profund marcat de liberalismul democratic. Faptul că astăzi se duce la bun sfârşit un proces de fuziune necesar ne arată că toţi cei care cred în reformă şi în democraţie şi-au găsit în cele din urmă un loc din care să poată munci şi lupta pentru o Românie mai bună”, a mai precizat Dacian Cioloş.

„Deriva în care ne aflăm”: Dacian Cioloș amintește despre „accidentele” de la Constanța și Colectiv

Noul președinte al USR-PLUS a vorbit și despre „deriva” în care se află România, în contextul „accidentului” de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, de vineri, 1 octombrie, în urma căruia au murit șapte pacienți.

„Nu pot să nu rămân cu gândul la accidentul de ieri, care ne-a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, deriva în care ne aflăm şi în care ne menţinem de câţiva ani, fără să găsim încă traiectoria pe care simţim că creştem. Şi nu pot să nu-mi amintesc în aceste momente că în 2015 am ajuns în fruntea unui guvern care trebuia şi atunci să înfrunte realitatea, la fel de tragică, a accidentului de la Colectiv”, a spus Cioloş.

Moment important pentru Dan Barna. Ce mesaj transmite după ce a pierdut șefia USR-PLUS

La Congresul în care urmează să fie validat Dacian Cioloș, Dan Barna a precizat că, în cele opt luni de prezenţă la guvernare, USR-PLUS a arătat „că ştie, poate şi vrea să facă reforme”.

„Din păcate, în momentul de faţă, România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier este prea mare şi sper, şi sunt încrezător, că lucrul acesta se va încheia şi vom putea să încheiem o criză de care România nu avea nevoie. Vom putea să încheiem o criză inutilă şi absurdă care a fost creată de un singur om pentru o ambiţie personală ridicolă şi sper să revenim cât mai repede, de marţi încolo, în logica aceasta de guvern responsabil pentru România şi nu pentru mizele personale ale unui cetăţean”, a spus Dan Barna la congresul USR-PLUS.

Fostul lider al formațiunii politice a subliniat că reformele în România nu se pot face decât cu ajutorul USR-PLUS și a lăudat miniștrii pentru că „sunt cei care au muncit”. Dan Barna nu exclude posibilitatea ca formațiunea să ajungă în opoziție, în cazul în care nu se va întoarce la guvernare. USR-PLUS nu vrea sub nicio formă să activeze sub tutela premierului Florin Cîțu.

„La Comitetul Politic v-am prezentat o sinteză a angajamentelor din programul de guvernare şi a stadiului lor şi aţi văzut acolo foarte mulţi paşi făcuţi de colegii mei, miniştri în guvern la momentul acela. Eu cred că, dacă este să vorbim de reforme în România, aceasta nu se poate face decât împreună cu USR-PLUS, pentru că dacă este să vorbim despre infrastructură în această ţară, după 30 de ani de proiecte desenate de hărţi prin birouri, asta nu se poate face fără Cătălin Drulă. Dacă este să vorbim de fonduri europene în această ţară avem nevoie de Cristian Ghinea şi dacă este să vorbim de reforma adevărată în sănătate avem nevoie de Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. (…) Miniştri USR PLUS sunt cei care au muncit şi cei care au arătat că se poate face reformă în România. Pe mai departe, fie că vom fi în opoziţie, fie că ne întoarcem la guvernare, USR PLUS va continua să reprezinte ceea ce înseamnă în România speranţă şi reformă reală”, a menţionat Dan Barna, potrivit agerpres.