Thriller la Congresul PSD: „Îmi vine să-mi rup hainele de pe mine şi să plâng”

Comitetul Executiv Național al PSD a acceptat, vineri, toate candidaturile depuse pentru Congresul extraordinar de sâmbătă, în contextul în care o parte dintre concurenți acuză imixtiunea președintelui PSD, Liviu Dragnea, în alegerea favoriților săi. Unul dintre candidați a dat frâu emoțiilor în fața presei.

„Sunt ca niciodată foarte emoţionat şi ştiţi foarte bine că nu am trac în faţa camerelor, nu am avut niciodată, nici când am fost la emisiuni cu ratinguri de milioane de telespectatori. Am emoţii acum şi de abia pot să ma stăpânesc. Pur şi simplu simt aşa, că îmi vine să îmi rup hainele de pe mine şi să plâng, la situaţia la care s-a ajuns”, a declarat Codrin Ștefănescu, candidat pentru funcția de Secretar General al PSD, unde îl va întâlni la Congres pe actualul titular al funcției, Marian Neacșu.

Ștefănescu a adăugat că lupta la Congres nu se va da între candidați, ci între Liviu Dragnea și unii candidați. “În momentul de faţă, avem candidaturi la preşedinte executiv şi la secretar general în felul următor: Dragnea, contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andonescu, ca secretar general, Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu, iar Congresul (...) va decide mâine dacă votează şi cu cine votează”, a afirmat acesta.

Ştefănescu a zis că la Congres discursurile candidaţilor vor fi „foarte puternice”, și „foarte pornite din suflet".

E vina mea?

Întrebat despre social-democraţii care şi-au exprimat public nemulţumirile cu privire la Congres, liderul PSD Vrancea Marian Oprișan a zis:

”Nu înţelegeţi cum funcţionează Partidul Social Democrat. PSD este un organism viu, în care oamenii vorbesc, în care oamenii discută, iar la final aceste discuţii duc la soluţii pentru guvernarea ţării, pentru funcţionarea partidului”.

Cu privire la faptul că este singurul candidat al Regiunii sale pentru funcția de vicepreședinte bărbat, el a răspuns: „Eu ce vină am dacă niciun coleg din regiunea de Sud-Est nu a dorit să se înscrie? E vina mea?”

Ofertă

Nicolae Bănicioiu, candidat la funcția de președinte executiv al PSD, a spus vineri că în opinia sa, Viorica Dăncilă nu ar trebui "încărcată cu alte treburi”, având în vedere că este premierul României şi preşedintele organizaţiei de femei, astfel încât ar trebui să-și retragă candidatura pentru funcția pe care o vânează amândoi.

El s-a arătat dispus să negocieze o strategie comună cu al treilea candidat la fotoliul de președinte executiv, Ecaterina Andronescu.

"Vă asigur că suntem şi maturi, şi raţionali, şi nu vom diviza voturile. Eu cu doamna Andronescu suntem capabili de o astfel de discuţie. Nici eu, nici domnia sa, nu candidăm pentru o funcţie. Nu asta mă recomandă pe mine. Cred că în aceste momente trebuie să prevaleze raţiunea, nu dorinţa vreunuia de mărire", a zis el.

Andronescu a fost întrebată dacă în Congresul de sâmbătă şi-ar putea retrage candidatura la funcţia de preşedinte executiv, dar a evitat să dea un răspuns tranşant. ”Mai e timp pentru asta; nu negociez nimic”, a spus Andronescu.

Deputat acuzat de război imaginar

Președintele PSD Argeș, Şerban Valeca, candidat pentru funcţia de vicepreşedinte național al partidului, a zis despre deputatul PSD de Argeș Cătălin Rădulescu, care și-a depus candidatura pentru aceeași funcție, că acesta din urmă „are câteodată câte un război imaginar".

"Va fi o competiţie şi vom vedea pe cine vor alege colegii din regiune. E o competiţie deschisă, e foarte bine că există. Le urez succes tuturor colegilor, nu am nicio problemă. Am participat la atâtea examene şi competiţii, şi ştiinţifice, şi sportive în viaţă, încât... La majoritatea am câştigat, dar am şi pierdut, deci nu-i o problemă. (...) Dânsul (Cătălin Rădulescu - n.r.) are câteodată câte un război imaginar, nu citeşte procedurile. Deci nu am avut niciun război cu domnul Rădulescu, îi urez succes", a spus Valeca.

Miercuri, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a anunţat că a depus o contestaţie la hotărârea Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat, fiind de părere că este „neconstituțional" că fiecare regiune va fi reprezentată de doi vicepreşedinţi, un bărbat şi o femeie, iar din fiecare judeţ ar urma să existe doar doi candidaţi, un bărbat şi o femeie, pentru că acest lucru ar împiedica dreptul oricărui membru de partid de a candida la Congres.