Confruntarea dintre ruşi şi americani la Checkpoint Charlie: conflictul care ar fi putut declanșa un AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL | GALERIE FOTO

Confruntarea dintre ruşi şi americani la Checkpoint Charlie: conflictul care ar fi putut declanșa un AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL | GALERIE FOTO

După căderea Zidului Berlinului, faimosul post de pază al Aliaților cunoscut sub numele de Checkpoint Charlie a fost închis în mod oficial în cadrul unei ceremonii militare. Înainte de acest eveniment, aici a funcționat o garnizoană pentru aproape 30 de ani, fiind un punct de demarcație între Berlinul de Vest și Estul sovietic.

Postul de pază a acționat ca un punct de trecere pentru funcționarii care călătoreau dintr-o parte a zidului în alta, dar a fost, de asemenea, și un motiv de tensiuni frecvente între Statele Unite și Uniunea Sovietică. 

Punctul de control Charlie a fost deschis pentru prima dată în august 1961, când Germania de Est comunistă a ridicat Zidul Berlinului pentru a împiedica cetățenii săi să fugă în Occidentul democratic. 

Una dintre cele mai interesante capitolele referitoare la Războiului Rece a început la 22 octombrie 1961, când diplomatul SUA, Allan Lightner a încercat să traverseze Checkpoint Charlie pentru a participa la un spectacol de operă în Berlinul de Est. Polițiștii de frontieră au cerut să vadă pașaportul lui Lightner, dar el a refuzat pe motiv că doar funcționarii sovietici au autoritatea de a inspecta documentele sale. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta s-a întors cu câțiva soldați americani, înarmați și dotați cu jeep-uri militare. Atunci când oficialii est-germani au continuat să refuze americanilor intrarea în Berlinul de Est, generalul Lucius Clay a pus în scenă un spectacol de forță, prin mutarea a 10 tancuri M-48 în poziție de atac în jurul Checkpoint Charlie. 

Aliații sovietici au răspuns prin poziționarea a trei duzini de tancuri T-55 în apropierea graniței de est. Potențialul izbucnirii unui al treilea război mondial a fost evitat numai când președintele John F. Kennedy l-a contactat pe liderul sovietic, Nikita Hrușciov și l-au convins să-și retragă tancurile.