Amintim că liderul formaţiunii Dreapta Liberală are deja simptome ușoare de Covid-19 și este cercetat penal după ce s-a expus voluntar într-o localitate aflată în carantină din cauza virusului din China.

Într-o intervenţie la „Sinteza zilei”, Cataramă a intrat în dialog cu Mihai Gâdea, care i-a atras atenția că poate pune viața altora în pericol. Cu toate acestea, omul de afaceri şi-a păstrat ideile iniţiale.

Redăm dialogul dintre cei doi:

„Viorel Cataramă: Peste 3 zile se termină starea de urgență, drepturile și libertățile ni le recăpătăm. Dar suntem în aceeași situație de acum două luni! Nu a dispărut coronavirusul.

A, că au efecte pe aici pe colo, dar nimic, nu este niciun medicament omologat. Și paracetamolul are, și albastrul de metilen are efecte.

Eu nu spun că nu s-au făcut descoperiri, eu spun că nu s-a omologat la nivel mondial niciun vaccin.

Deci, noi după două luni suntem în fața aceluiași coronavirus și-l vom lua în piept cu toții.

Suntem în aceeași situație. Am auzit specialiști care spun să purtăm măști, să ne spălăm pe mâini… Păi asta făceam și acum două luni…

Demonstrația mea este că ne putem infecta fără să avem nicio problemă și că dacă sunt persoane vulnerabile, și sunt, pentru că eu nu neg existența acestora, ele trebuiesc protejate.

Dacă sunt oameni care se tem pentru viața lor, se pot proteja singuri. Repet, poți să-ți iei un combinezon de cosmonaut și atunci nu mai ai niciun fel de problemă.

Când te duci la un bătrân, la părinți, te duci îmbrăcat în acest combinezon și nu transmiți nimic, și nu aduci nicio pagubă.

Dar sunt oameni, domule Gâdea, care consideră că nu e nevoie de așa ceva, și că vor să își ducă viața în continuare, vor să muncească, vor meargă într-o sală de concert, vor să aibă parte de sănătate, pentru că în două luni în afară de Covid-19 aproape nimeni nu a mai avut acces la sănătate.

Au murit oameni de cancer, de afecțiuni cardiovasculare, femei însărcinate, și așa mai departe, ei nu sunt tot morții noștri?

Mihai Gâdea: Faceți asta anunțând presa, sunteți la o televiziune în momentul ăsta, și vă întreb: prin exemplul dumneavoastră nu cumva credeți că dacă ar fi oameni care să vă urmeze puteți să le puneți viața în pericol, pentru că nu negați faptul că mor oameni din cauza acestui virus?

Viorel Cataramă: Eu fac acest lucru pentru ca România să nu fie falimentată. Pentru ca România să nu fie distrusă și pentru ca drepturile și libertăţile fundamentale să fie respectate.

Cel puțin 5 milioane de români mă susțin în acest demers. Oamenii au murit și la Mărășești….

Da, mă compar cu ei ca să putem lucra, ca să putem beneficia de drepturile și libertățile fundamentale pentru că nu cred, și v-o spun cu toată convingerea, că este un motiv serios să suspenzi aproape toate drepturile și libertățile omului…

Dreptul la liberă circulație, dreptul la muncă, dreptul la cultură, dreptul la sănătate, care are drept consecință nenorocirea întregului popor român.

Drepturile noastre sunt la dispoziția a ce visează unul sau altul noaptea.

Mihai Gâdea: Ce faceți dumneavoastră cu viața dumneavoastră, vă privește. Dar ce faceți public cu treaba asta eu cred că este periculos și este inconștient.

Discuțiile legate de economie, de libertăți, eu cred că sunt puncte foarte interesante și cred că puteți prezenta puncte solide pe ele, însă cu treaba asta publică eu nu pot să fiu de acord.

Viorel Cataramă: Eu de acum două luni am spus că România trebuia să urmeze și să accepte calea imunizării de grup.

Așa cum a făcut Suedia, cum a făcut Islanda, Olanda, Belarus, așa cum a făcut Brazilia, așa cum au făcut și alte țări…

Eu nu fac decât să spun că asta este calea de urmat. Și nu o spun doar eu, că nu sunt singurul din lume care a făcut asta.

Sunt țări care au făcut acest lucru şi și-au păstrat puterea economică și nu au mai multe procente în morți decât alte țări.

Soția (n.r. – Adina Alberts) nu a fost de acord cu mine, fiind medic. M-a înțeles, mi-a înțeles punctele de vedere și eu le-am înțeles pe ale ei.

Nu ne-am înțeles, dar într-o familie, domnule Gâdea, nu se înțeleg întotdeauna și pe orice subiect soțul și soția.

Domnule Gâdea, eu mă consider un patriot care e gata să își dea viața pentru ca țara lui să nu falimenteze.

Băiatul meu mă susține în totalitate, băiatul meu a vrut să vină să se infecteze cu mine.

După ce am fost la Bărbulești a vrut să vină să se îmbrățișeze cu mine și să se infecteze și el cu mine, pentru că ține foarte mult la mine și are foarte mare încredere în mine.

Nu i-am permis să facă acest lucru datorită legilor din România, pe care eu le respect! Nu poți să-mi iei mie drepturile pe care le am prin Constituție.”