Evenimentul Zilei > Social > Conferința Națională ”Iorga, după Iorga”, 150 de ani de la nașterea marelui savant. Programul evenimentului
Conferința Națională ”Iorga, după Iorga”, 150 de ani de la nașterea marelui savant. Programul evenimentului

Conferința Națională ”Iorga, după Iorga”, 150 de ani de la nașterea marelui savant. Programul evenimentului

Consiliul Județean Prahova, împreună cu Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată organizează, în perioada 28-30 mai, la Vălenii de Munte, Conferința Națională ”Iorga, după Iorga”, la 150 de ani de la nașterea marelui savant român.

Consiliul Județean Prahova și Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești, în parteneriat cu Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată și cu reprezentanți ai Academiei Română, având drept colaboratori media Radio România Actualități, Evenimentul istoric, Ancheteonline.ro, Incisiv de Prahova organizează la Muzeul ”Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte, prima ediție a Conferinței Naționale ” Iorga, după Iorga”, dedicată vieții, activității, operei și învățămintelor sale lăsate generațiilor care au urmat.

Sunt veşti foarte bune pentru cei care l-au citit pe istoricul Nicolae Iorga, titanul științei universale. În perioada 28-30 mai se organizează la Muzeul ”Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte, prima ediție a Conferinței Naționale ” Iorga, după Iorga”, dedicată vieții, activității, operei și învățămintelor sale lăsate generațiilor care au urmat.

Cine va fi prezent în cadrul Conferinței

Conferința este dedicată unor prelegeri ținute de academicieni, istorici de la Academia Română, de la diferite institute de istorie din țară, profesori universitari, oameni de știință, jurnaliști care abordează teme legate de viața lui Iorga la Vălenii de Munte, opera de geniu a lui Iorga, istoriografia lui Iorga, curentul naționalist, Iorga și Marea Unire, relațiile lui Iorga cu regalitatea, relațiile lui Iorga cu legionarii, moartea martirică a marelui savant.

Va fi invitată presa locală și națională ( ziare, radio, televiziune). Vom avea invitați speciali de la Consiliul Județean Prahova, Primăria Vălenii de Munte, parlamentari, consilieri locali și județeni. Cuvântul de deschidere îl va avea președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, gazda acestui eveniment. Dezbaterea va fi moderată de un reprezentant al Academiei Române.

În cadrul programului, vom avea sesiuni de cunoaștere a locurilor în care Nicolae Iorga a copilărit și și-a creat opera, la Vălenii de Munte, vom vizita Muzeul Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, unde istoricii vor ține scurte alocuțiuni.

Programul evenimentului:

Vineri, 28 mai. Ora 16.

Deschiderea Conferinței. Cuvânt de început, jurnalistul Costel Oprea, project manager al evenimentului. Prezentarea gazdelor și a invitaților

Deschiderea conferinței, domnul președinte al Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu

Discursul domnului prefect, Cristian Ionescu

Discursul domnului primar din Vălenii de Munte, Florin Constantin

Discursul domnului președinte al Centrului pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată, colonel(r) Tiberiu Tănase

Discursul domnului dr. Andrei Țîrlescu, cercetător Academia Română

Depunere de coroane la statuia lui Nicolae Iorga, din incinta Muzeului Nicolae Iorga

Ora 18.

Vizitarea expoziției organizate de Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești, ” O viață de om, așa cum a fost”. Prezintă domnul director, Mihai Dumitrache și șef secție, muzeograful  Claudia Giannotti

Sâmbătă, 29 mai: Ziua conferințelor

Cuvânt de deschidere, jurnalistul Costel Oprea, project manager al evenimentului.

Predare ștafetă pentru moderatorul Conferințelor, dr. Andrei Țîrlescu

 1. 9,30-10. Narcis Zărnescu, redactor șef revista ”Academica”, publicație a Academiei Române: ”Iorga, predecesor al ecumenismului practicat de Braudel și Wallerstein”.
 2. 10-10,30. Dr. Ing. Viorel Gaftea, secretar  executiv, Secția Știință și Tehnologia Informației, Academia Română : ”Paralele cu date, evenimente și securitatea geopolitică în perioada Nicolae Iorga”
 3. 10,30-11. Dr. Andrei Tîrlescu, cercetător Academia Română: ”Nicolae Iorga, fondatorul Institutului Român de Bizantinologie”
 4. 11 – 11.30. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, președinte al PMP: ”Nicolae Iorga și românii de pretutindeni”
 5. 11,30- 12. Ședință zoom, de la Iași: Sanda Ioniță, editoare a volumelor Iorga: ”Nicolae Iorga și cărțile sale”
 6. Pauză de cafea 12 – 12.15
 7. 15 – 13. Florian Bichir, profesor universitar doctor, Academia Națională de Apărare: ”Ultimul proces de presă al lui Nicolae Iorga”
 8. 13- 13.30. Constantin Hlihor, profesor universitar doctor, Universitatea București, Facultatea de Istorie: ”Nicolae Iorga și geopolitica epocii sale”
 9. 30 – 14. Dan Gheorghe, deputat în Parlamentul României: ”Nicolae Iorga în Parlamentul României”
 10. Pauză de masă. 14- 16
 11. 16 – 16,30. Colonel (r) dr. Tiberiu Tănase, cercetător Academia Română: ”Puncte de vedere privind asasinarea marelui istoric român, Nicolae Iorga”
 12. 16,30- 17. Alin Spânu, profesor universitar doctor, Universitatea București, Facultatea de Istorie: Nicolae Iorga, în corespondență. O scrisoare critică și o alta cu calde aprecieri (1936).
 13. 17 – 17.30. General (r) Stan Petrescu, profesor universitar doctor, Academia Națională de Informații: ” Oameni mari din Memoriile lui Nicolae Iorga”.
 14. Pauză de o cafea 17.30- 18.
 15. 18 – 18.30. Dr. Alba Popescu, analist de geopolitică și studii de securitate: ”Iorga, creatorul școlii de geopolitică”

 Duminică Ora 10:00: Seminarii

 1. Iorga și Marea Unire
 2. Iorga și legionarii
 3. Iorga și geopolitica

Ora 12. Închiderea conferinței. Decernarea diplomelor de participare.