Confecțiile nu se destramă la recesiune

OPTIMIȘTI. Multe companii din România nu au intrat în panică, nu fac concedieri și continuă să facă investiții.

Cuvintele „recesiune”și „Criză” sufocă în prezent mass-media, dar nu și companiile care au știut să-și ia, din timp, măsuri care acum le ajută să reziste, păstrându-și totodată și angajații. Însă mulți manageri care au reușit această performanță doresc să păstreze tăcerea asupra realității, de teama invidiei concurenților din domeniu.

În timp ce vântul crizei bate puternic prin locurile de muncă din alte ramuri, bodyguarzii se simt din ce în ce mai în siguranță. În plus, evenimentele violente care au avut loc în ultimele săptămâni îi încurajează pe mulți patroni de case de schimb valutar și pe directorii de bănci să ia măsuri suplimentare de protecție. „Am pierdut, ce-i drept, în octombrie anul trecut, cam 50% dintre obiectivele de pază pe care le aveam în grijă. Dar din firmă n-au plecat decât câțiva, pe cu totul alte criterii decât restruc turările acestei perioade”, explică Ion Benea, patronul firmei de pază și protecție SIS București.

„În opinia mea, această așa-zisă criză nu există decât în proporție de maximum 20% din ceea ce se spune. Și de aici pleacă răul cel mai mare: amplificarea peste măsură a problemelor economice din această perioadă este dată doar de panică și nu ceva suficient de concret încât să justifice aceste disponibilizări în masă”. „Ori muncești, ori dai faliment”

Cel mai mare angajator din domeniul confecțiilor din județul Vrancea, grupul Artifex-Sorste din Focșani, nu are de gând sub nicio formă să se dispenseze de vreunul dintre cei 2.500 de angajați pe care îi are, deși apăruse la un moment dat un zvon privitor la concedieri. „Este vorba doar de o săptămână de concediu de odihnă pentru salariați, situație obișnuită atunci când se trece de la un sezon la altul”, afirmă Stefan Sobota, administra - torul suedez al societății.

Ba, mai mult, el s-a declarat interesat de a mai angaja forță de muncă. „Eu nu bag oamenii în șomaj tehnic. Pentru că, în această branșă, nu există șomaj tehnic. Ori muncești, ori dai faliment!”, arată și Sorina Plăcintă, asociata părții suedeze. Armele trag bine pe timp de criză

Societatea Carfil Brașov, parte a companiei naționale Romaram, are contracte care îi solicită un randament de 100% la producție, până în cel puțin luna iunie. Intenția conducerii este de a mai angaja aproximativ 60 de persoane.

Multe companii au luat măsuri din timp pentru a preveni efectele crizei și concedierea de personal - cu precădere. Însă puțini manageri recunosc că dețin tehnica combaterii recesiunii, din motive lesne de înțeles. „Există multă invidie și concurența este foarte acerbă în această perioadă grea pentru companii. Există destui care și-ar dori să afle cum rezistă alții pe timp de criză”, a explicat Dumitru Pelican, directorul ANOFM.   În schimb, președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, Silviu Bian, dă asigurări că problema locurilor de muncă este una mult mai pasageră decât afirmă unii. „Încă din luna aprilie, în România se va înregistra din nou deficit pe piața forței de muncă!”, prognozează oficialul ANOFM. Pentru săptămâna care vine, ANOFM oferă 11.176 de joburi în toată țara. 

STATISTICĂ