Evenimentul Zilei > Justitie > Conducerea Poliției Prahova cercetată administrativ că nu a executat un simplu mandat de aducere
Conducerea Poliției Prahova cercetată administrativ că nu a executat un simplu mandat de aducere

Conducerea Poliției Prahova cercetată administrativ că nu a executat un simplu mandat de aducere

Instanţa Supremă cere Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei Române cercetarea administrativă a conducerii Poliţiei Prahova pentru că de 4 luni nu au reușit să aducă, în fața judecatorilor, un martor în dosarul Asesoft, în care este cercetat Sebastian Ghiţă. Polițiștii din Prahova sunt acuzați că au putut executa un simplu mandat de aducere. Martorul şi-a cumpărat bilet de avion şi a plecat în vacanţă, instanța considerând că este un act de rea-credință.

La cinci zile după ce i s-a adus la cunoştinţă existenţa unui mandat de aducere, Tănase Iulian, una dintre părţile citate să depună mărturie în dosarul "Asesoft" nu s-a prezentat nici luni în faţa instanţei, scrie Digi24.

Potrivit judecătorului Iulian Dragomir, martorul şi-a cumpărat bilet de avion şi a plecat în vacanţă. Instanţa a constatat reaua-credinţă ce reiese din semnarea personală a dovezii de îndeplinire a procedurii de citare şi a stabilit să fie citat din nou, tot cu mandat de aducere.

„A devenit România stat federativ şi în Prahova nu se mai execută mandatele de aducere?”, a spus judecătorul Iulian Dragomir, în sala de judecată.

Procurorul DNA a propus amendarea martorului şi a organelor de poliţie responsabile, stăruind în ascultarea martorului.

Instanţa a dispus că, de această dată, citarea cu mandat de aducere să fie executată de Brigada Specială a Jandarmeriei Române şi urmează a formula o adresă pentru punerea în executare. Adresa urmează a fi adusă în atenţia şefului Jandarmeriei Române, Cătălin Ionuţ Sindile.

Totodată, instanţa va formula o adresă către Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în atenţia ministrului Carmen Dan şi a inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, pentru efectuarea unei cercetări administrative în această situaţie, ca aceştia să evalueze cauzele care au dus la neexecutarea mandatelor din 4 februarie 2019, 4 martie 2019, 1 aprilie 2019 şi 11 mai 2019.

Următorul termen dispus de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru audierea martorilor este 9 septembrie, când vor fi citaţi din nou Iulian Tănase şi Chirilă Iuliana.

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis in judecată pe Sebastian Ghiţă si Iulian Bădescu, cu acuzaţiile de dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar a municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiţă, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploieşti, sponsorizat de acesta, o finanţare nerambursabilă suplimentară din bugetul local, în valoare de 1.500.000 de lei.

Pentru alocarea finanţării, Iulian Bădescu ar fi pretins şi primit de la Sebastian Ghiţă, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de afacerist un imobil în Ploiesti, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat doar 124.000 de lei.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.