Parchetul General a bifat un nou capitol în cazul anchetei morții suspecte a patronului Hexi Pharma. Al patrulea comunicat oficial al procurorilor, în acest caz, confi rmă dezvăluirile din „Evenimentul zilei”, care a precizat, ieri, că mașina în care s-a afl at Dan Condrea, un Opel J, a fost surprins, de mai multe ori, în ziua teribilului accident, 22 mai 2016, de o cameră de luat vederi, pe sensul de mers dinspre Buftea spre Corbeanca
Pe marginea cazului morții lui Dan Condrea se va mai scrie mult timp, iar ancheta procurorilor mai are multe lucruri de aflat. Parchetul comunică laconic și asta lasă loc speculațiilor. În spațiul public, în mod special în studiourile de televiziune, s-au ridicat niște întrebări care, prin modul în care au fost fo r m u l a te , creează suspiciuni în rândul persoanelor mai puțin familiarizate cu anchetele criminalistice care au ca obiect o moarte violentă.
De ce s-a implicat SRI în anchetă, când se știa că e interzis prin lege? – a fost una dintre întrebările puse de un ziarist.
Implicarea specialiștilor SRI, perfect legală
SRI poate fi împlicat în anchetă la cererea procurorului, iar în articolul din EVZ de marți- „SRI a ridicat dispozitivul în care apar imaginile cu Dan Condrea” - scrie că, după vizionarea casetei la fața locului (depozitul Rombiz), unul dintre anchetatori a mers la Parchet și s-a întors cu mandat de ridicare a dispozitivului de înregistrare. Imaginile trebuie să rămână pe suportul original ca să fie valabile ca probatoriu.
FOTO:După ce a fost surprinsă de camera video venind dinspre Buftea, mașina lui Dan Condrea a izbit un copac pe celălalt sens de mers, dinspre Corbeanca FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Ofițerii specializați de la SRI sunt capabili, ca, din punct de vedere tehnic, să conserve și să studieze - pe aparatură specială - imaginile înregistrate de acea cameră de luat vederi, care va deveni probă importantă. Este perfect legal!
Este perfect legal ca ofițerii SRI să studieze, din punct de vedere tehnic, imaginile înregistrate de camera de luat vederi
Ciudățenia cazului este că doar acea cameră, de la Rombiz, a surpins Opelul Astra J, ce pare a fi al lui Dan Condrea, rulând dinspre Buftea spre Corbeanca. Nu știm de la procurori dacă pe imagini se vede numărul mașinii lui Condrea sau chipul șoferului. Lucrurile par că se încurcă și mai tare. În Tamași, acolo unde sunt primele camere de luat vederi, mașina lui Condrea nu mai e văzută nicăieri. De parcă omul a ținut cont să se miște doar pe un traseu unde nu poate fi reperat! Ținând cont de toate informațiile prezentate până acum, precum și mărturiile celor două persoane aflate în imediata apropiere a accidentului, se presupune că, într-o porțiune de nici 1.000 de metri, Dan Codrea a întors autoturismul pe sensul Corbeanca- Buftea ca să apară în spatele mașinii martorei Gabriela Pelin, să ia viteză mare și să intre în copac. Curios e că martora, care a surprins foarte multe detalii înainte și după accident, nu a văzut mașina lui Condrea trecând pe lângă ea, pe celălalt sens de mers, că apoi a întors și atunci i-a apărut în spate.
Nici martorul biciclist (misteriosul om de afaceri) nu a văzut Opelul J venind din sensul dinspre Buftea. Vom vedea ce va stabili expertiza traseologică (traseul parcurs, viteza de deplasare, timpii) făcută la cererea procurorilor. Să nu uităm, însă, că pe șoseaua aceea, cam la aceeași oră, au trecut alte două Opel-uri argintii, ca al lui Condrea, dar model H, nu J! Un amănunt, care însă ar fi putut crea o confuzie.
E inexplicabil, pentru moment, faptul că la locul impactului oamenii au văzut o cantitate foarte mare de ulei, împrăștiată pe scoarța celorlalți doi copaci și pe iarbă și cum s-a putut face țăndări o mașină Opel Astra.
O altă întrebare pusă de o jurnalistă a fost: „De ce să se ia probe pentru stabilirea ADN de la unul din copiii lui Condrea?”. Răspunsul scurt este: „Pentru că așa se face!”. Așa s-a făcut și în cazul Dumitru Tinu: pentru comparație, ca să nu existe dubii. EVZ explică pe larg, cu concursul specialistului de la INML, cum se procedează în cazul identificării persoanei după ADN.
Comunicatul Parchetului General
„În continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind accidentul rutier produs la data de 22 mai 2016, soldat cu decesul conducătorului auto, Condrea Dan, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Autoturismul implicat în accidentul mai sus menţionat a fost surprins de o cameră de supraveghere stradală amplasată în Buftea, efectuând mai multe deplasări pe traseul Buftea – Corbeanca, tur şi retur, însumând 13 deplasări în intervalul orar 17:31 – 18:38, ultima deplasare fiind dinspre Buftea spre Corbeanca. Urmele de culoare brun roşcat şi ţesut descoperite pe elementele de caroserie, cu prilejul cercetărilor la faţa locului, prezintă un profil genetic identic cu probele biologice prelevate de la cadavru. Profilul genetic respectiv aparţine unui bărbat care este tatăl biologic al minorului C.D., cu indice de paternitate 5.580.000. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.”
Identificat cu sânge de la copil și de la soție
Așa cum arată comunicatul Parchetului General, testele ADN efectuate de specialiști arată că la volanul mașinii
Probele au fost luate din cavitatea toracică, acolo unde este cea mai sigură zonă de recoltare a sângelui și a țesutului uman. Acestea au fost analizate în Laboratorul de Genetică al INML. Tot acolo au fost aduse și analizate probele descoperite la locul accidentului. De asemenea, pe parcursul anchetei, au fost aduse periuța de dinți a lui Dan Condrea și pieptănul acestuia de pe care s-au recoltat urme de salivă și de păr. Scopul a fost stabilirea, cu certitudine, a identității celui aflat la volanul mașinii, în momentul accidentului, în condițiile în care victima a fost desfigurată și era de nerecunoscut. Deși Uliana Ochinciuc, medicul oftamolog din Basarabia, cu care Dan Condrea era căsătorit doar religios l-a recunoscut după două alunițe și după lobul urechilor, era necesară stabilirea identității indubitabile a lui Dan Condrea pentru a se închide dosarul privitor la cauza morții.
FOTO:Ligia Bărbării
ADN-ul copilului: 50% mama, 50% tatăl
Pe parcursul anchetei, criminaliștii au luat probe biologice și de la unul dintre copiii lui Dan Condrea, David. Însă, pentru stabilirea paternității, trebuia luată o probă și de la mama acestuia, Uliana Ochinciuc. Şefa Laboratorului de Genetică din INML, medicul primar legist Ligia Bărbării, cea care a recoltat și probele de pe cadavrul lui Dan Condrea, a explicat, în urmă cu doi ani, într-un articol publicat de „Evenimentul zilei”, că, pentru determinarea ADN, se utilizează cantități infime de material biologic, cum ar fi urme de de sânge de 1-2 milimetri pătrați, urme lăsate pe obiecte prin contactul mâinilor, fire de păr, urme de salivă și alte secreții biologice, țesuturi, inclusiv oase.
FOTO:Laboratorul de genetică al INML, locul în care a fost stabilit ADN-ul lui Dan Condrea FOTO: PETRIȘOR CANĂ
Identificarea poate fi fă cută și prin stabilirea paternității, prin probe luate de la mamă, tată și copil, caz în care se face mai rapid și necesită mai puține analize de laborator. „Fiecare ființă umană moștenește materialul genetic în proporții egale, 50% de la mamă, 50% de la tatăl biologic. Comparând profilul ADN al unui copil cu cel al mamei, se poate identifica precis acea proporție de 50% de caracteristici genetice moștenite de la mama biologică. Restul caracteristicilor ADN din profilul copilului provin de la tatăl biologic”, a explicat Ligia Bărbării.
Primarul şi-a trimis subalternii să curețe locul accidentului de pe terenul familiei
Imediat după tragedia în care şi-a pierdut viaţa Dan Condrea, la fața locului și-au făcut apariția trei femei care s-au apucat să strângă bucăţi din Opel-ul Astra J, spart de un copac, autoturism în care s-a aflat fostul patron Hexi Pharma. Sub îndrumarea unui poliţist care insista să se adune de pe câmpul cu iarbă deasă doar bucăţile mari din maşină, doamnele s-au conformat. Potrivit unor martori, femeile sunt angajate ale firmei de salubritate care are contract cu primăria Oraşului Buftea, fapt confirmat și de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Ilfov. Mai mult, una dintre ele ar fi participat în campania din 2012 a primarului de acum Gheorghe Pistol. Contactat telefonic pentru a ne lămuri ce căutau acele femei pe câmpul unde a avut loc tragedia, edilul din Buftea ne-a declarat: „Nu le cunosc. Nu le-am trimis noi acolo. Nu sunt de la firma noastră de salubritate. Poate că erau martorii care se opriseră la accident“, a încercat Pistol să „dreagă busuiocul“. Cu toate acestea, potrivit aceloraşi martori, o mare parte din terenul din zona în care şi-ar fi pierdut viaţa Condrea ar aparţine chiar mamei primarului. „Gheorghe Pistol are foarte mult teren acolo. Probabil că din cauza asta a şi trimis acele femei, să facă curăţenie pe terenul lui. N-aţi văzut că erau şi nişte bodyguarzi acolo care nu lăsau presa să se apropie? Erau angajaţii uneia dintre firmele de pază care are contract cu primăria. Edilul vrea să ridice un cartier rezidenţial pe acel teren”, ne-a mărturisit un localnic.
Martorii, contrazişi de poliţişti
Printre primii martori care au sosit la faţa locului sunt un bărbat, care şi-a pozat bicicleta lângă șosea, şi o femeie, Gabriela Pelin, care a spus că Dan Condrea ar fi depăşit-o cu puțin timp înainte de impact. În mod ciudat, ambii au declarat că firma de tractări auto ar fi cărat maşina distrusă a fostului patron de la Hexi Pharma în curtea Poliţiei Buftea. Or, oficiali din Poliția Ilfov neau declarat că atât maşina, cât şi sacii în care femeile de la firma de salubritate au strâns piese de la locul accidentului, au fost duse în curtea IPJ Ilfov.