Condamnații definitiv pentru corupție, fără pensii speciale. Inițiativa PNL

Condamnații definitiv pentru corupție, fără pensii speciale. Inițiativa PNL

Funcționarii de rang înalt care au fost condamnați definitiv pentru comirerea unor acte de corupție nu vor mai avea dreptul să primească pensii speciale.

Judecătorii Curţii Constituţionale, membrii Curţii de Conturi, ai Corpului diplomatic, personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti, militarii, poliţiştii, funcţionarii publici care au pensii speciale nu vor putea beneficia de acestea dacă au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni de corupţie. Această prevedere aste inclusă într-o iniţiativă legislativă depuse în Parlament.

Proiectul de modificare şi completare a unor acte normative cu privire la instituirea interdicţiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de corupţie a fost iniţiat de doi deputaţi PNL: Florin Roman şi Romeo Nicoară.

Inițiatorii consideră că: „Este nevoie de existenţa unei interdicţii astfel încât să nu poate beneficia de pensii speciale cei care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie precum luarea şi darea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă. Prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale” , consideră iniţiatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi deputați liberali au explicat, în expunerea de motive, că pentru aleşii locali sau pentru parlamentari există interdicţia acordării unei pensii de serviciu în cazul în care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi trebuie să se creeze o echitate între categoriile profesionale care beneficiază de pensii speciale.

„Prin această iniţiativă nu va mai exista inechitate între beneficiarii pensiilor speciale. Introducerea acestei măsuri ar reprezenta o responsabilizare în plus a celor care îşi desfăşoară activitatea în domenii remunerate din fonduri publice.” Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor va fi forul decizional.