Condamnații care pot scăpa de pușcărie prin grațiere

Administrația Națională a Penitenciarelor a publicat situația condamnaților aflați în închisorile din România. Pe listă apar deținuți aflați după gratii pentru abuz în serviciu sau alte fapte de până la 5 ani de închisoare, ce ar putea beneficia de grațierea colectivă inițiată de Guvern

În plin scandal al ordonanțelor pentru gra țiere, amnistie și de modificare a Codului penal și cel de procedură penală, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a transmis o situație a celor 27.250 de condamnați care își ispășesc pedepsele în închisorile din România. Pe listă apar deținuți aflați după gratii pentru abuz în serviciu sau alte fapte de până la 5 ani de închisoare, ce ar putea beneficia de grațierea colectivă inițiată de Guvern. Acestora li se pot alătura cei anchetați și cei trimiși în judecată pentru astfel de fapte.

Pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, patru deținuți ispășesc pedepse cuprinse între 5 și 10 ani și doi între 10 și 15 ani de închisoare. Pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, 10 persoane ispășesc pedepse cuprinse între 5 și 10 ani, iar alți cinci pedepse cuprinse între 10 și 15 ani de închisoare. Abuzul în serviciu în formă continuată a trimis după gratii două persoane, condamnate la pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de închisoare, iar o alta între 10 și 15 ani.

Printre cei care fac până la 5 ani de închisoare se află condamnați pentru uz de fals, fals în declarații, tulburare de posesie în dauna avutului obștesc, tăinuire, tulburare de posesie, gestiune frauduloasă, delapidare, înșelăciune, înșelăciune în dauna avutului obștesc, abuz de încredere, ultraj, trafic de influență, denunțare calomnioasă, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos sau uzurparea de calități oficiale.

Subminarea puterii de stat, trădare și spionaj

Un deținut ispășește o pedeapsă cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat, un altul este condamnat pentru trădare prin transmitere de secrete, și ispășește o condamnare cuprinsă între 10 și 15 ani de închisoare și unul pentru spionaj, care ispășește o pedeapsă cuprinsă între 10 și 15 ani de închisoare.

În topul deținuților care înfundă închisorile din România se află cei condamnați pentru: furt calificat – 3.167 de persoane, omor – 1.894 de persoane, tâlhărie calificată – 1.818 de persoane, omor calificat – 1.639 de persoane, tâlhărie -1.323 de persoane.

Ambasadorii, invitați să viziteze pușcăriile

ANP a anunțat, ieri, că-i invită pe reprezentanții ambasadelor și consulatelor să vadă cum se trăiește în închisorile românești. „În contextul manifestării în spațiul public a unui interes crescut față de condițiile de detenție din penitenciare, pentru asigurarea transparenței, dar și pentru reflectarea cu acuratețe a condițiilor de detenție existente la nivelul tuturor unităților subordonate, ANP își manifestă deschiderea și lansează invitația tuturor reprezentanților ambasadelor și consulatelor din România de a vizita penitenciarele românești”, a anunțat ANP. Instituțiile interesate se pot adresa, în scris, peniteciarului pe care vor să-l viziteze.